Poirot – Neobični belgijski detektiv koji više od svega cijeni fine manire

Poirot – Neobični belgijski detektiv koji više od svega cijeni fine manire

Kad se David Suchet prijavljivao za ulogu Poirota, brat mu je rekao: »Ne bih tu ulogu štapom dirnuo na tvom mjestu. To uopće nisi ti.«

Engleska književnica Agatha Christie (Torquay, 15. IX. 1890 – Wallingford, 12. I. 1976) autorica je 75 detektivskih romana, vješto konstruirane fabule i dojmljiva ozračja, s popularnim likovima usidjelice gospođice Marple i ekscentričnoga detektiva Herculea  Poirota, npr. Ubojstvo u Orient Expressu, Smrt na Nilu i Deset malih crnaca. Napisala je i dvadesetak drama, npr. Mišolovka i Svjedok optužbe.

Svoj prvi roman napisala je zbog oklade sa sestrom. Bilo je to 1916. godine kada je imala samo 26 godina. Roman je izdan četiri godine poslije pod nazivom The Mysterious Affair at Styles (Zagonetni događaj u Stylesu), a u njemu se pojavljuje Hercule Poirot. Knjige Agathe Christie prodane su u više od dvije milijarde primjeraka, što znači da su prodavaniji samo Biblija i Shakespeare. Osim toga, njezine su knjige prevedene na više od 100 jezika.

Neobični belgijski detektiv koji više od svega cijeni fine manire, dobru hranu i lijepu odjeću brzo je pronašao put do srca brojnih čitatelja.

Njegovo ime spoj je imena dva fiktivna detektiva – Herculea Popeaua (Marie Belloc Lowndes) i Monsieura Poireta (Frank Howel Evans).

Ovako ga je u romanu po prvi puta opisao njegov pomoćnik, kapetan Arthur Hastings: »Bio je visok jedva 162 cm, no držao se nevjerojatno dostojanstveno. Njegova glava bila je jajolika oblika i uvijek ju je naginjao malo u stranu. Njegovi brkovi bili su kruti i vojnički. Čak i da je sve na njegovom licu bilo prekriveno, nos i vršci brkova bili bi vidljivi.«

Vječni samac Poirot ipak se strastveno zaljubio i to dvaput. Druga žena koja ga je privukla bila je glamurozna kradljivica nakita. Ona je jedan od rijetkih zločinaca kojoj je dozvolio da pobjegne.

Televizijskoj publiku u ulozi Poirota najviše se svidio David Suchet, britanski glumac kojem je ova uloga obilježila karijeru. Genijalnog britanskog detektiva George je glumio punih 25 godina. Kad se prijavljivao za ulogu brat mu je rekao: »Ne bih tu ulogu štapom dirnuo na tvom mjestu. To uopće nisi ti.«

Kako bi pronašao pravi glas i naglasak za Poirota, David Suchet je satima preslušavao snimke s francuskih i belgijskih radio stanica.

Zanimljivosti:

Posljednji roman u kojem se spominje je Poirot: Zavjesa – Poirotov posljednji slučaj (Curtain: Poirot’s Last Case) objavljen 1975. godine. https://www.agathachristie.com/stories/curtain-poirots-last-case

Hercule Poirot je prvi izmišljeni detektiv čija je osmrtnica objavljena u New York Timesu.

Priredio: Ivan Remeta ( Johnny)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni