Pohvalno o Igoru Čatiću

Pohvalno o Igoru Čatiću

Mr. sc. Marijan Ožanić je o Čatiću rekao kako je on profesor „starog kova“, napomenuvši da ta titula nema veze s godinama, već s kriterijima koje danas rijetki mogu ispuniti…

Društvo za plastiku i gumu je danas u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu predstavilo čak tri nova izdanja. Tako je predstavljena Biografija i djelatnosti Igora Čatića, knjiga skupine autora Drugi o Igoru Čatiću i Elektronički rječnik polimerstva -Trorječnik polimerstva: hrvatsko-englesko-njemački, autora Igora i Ranke Čatić.

Prof. dr. Čatić je radio kao profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje od 1965. godine do 2006. godine, a do 2001. godine je bio voditelj katedre za obradu polimera. Jedina je osoba koja je izvan Sjedinjenih Država i Kanade dobila Međunarodnu nagradu za edukaciju. Za svoj doprinos znanosti, obrazovanju i u drugim poljima dobio je nagradu Nikola Tesla 1977. godine, Nagradu za napredak znanosti 1999. godine, Nagradu Grada Zagreba 2001. godine i Državnu nagradu tehničke kulture Faust Vrančić za životno djelo 2005. godine.

Profesor „staroga kova“

Igor_Catic_knjiga2Na uvodnom predstavljanju knjiga profesora Čatića, prodekanica  Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. Ivanka Boras je rekla kako je on hodajuća enciklopedija znanja i zbivanja. „Pojavljuje se na nekoliko mjesta u isto vrijeme što prkosi zakonima fizike, naravno ne on već njegova riječ“, zaključila je Boras.

Prof. dr. Zvonko Benčić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva je predstavio knjigu profesora Čatića Životopis i djelatnosti istaknuvši da je svim njegovim tekstovima zajedničko odmicanje od bolesti, siromaštva i neznanja unatoč primicanju društva upravo tim stanjima. Mr. sc. Marijan Ožanić je o Čatiću rekao da je on profesor „starog kova“.

„Ta titula nema veze s godinama, već s kriterijima koje danas rijetki mogu ispuniti. Postoji pet kriterija da bi netko bio profesor starog kova. Prvi je kriterij da je profesor ugledan u zemlji i u svijetu, što Čatić je. Drugi je da mora biti povezan s gospodarstvom i jedan dio svog života provesti u proizvodnji. Treći kriterij je da bude intelektualac, koji ima interdisciplinaran interes“, navodi Ožanić. Prema njegovim riječima, četvrti kriterij je da on mora biti angažirani intelektualac, koji neće biti pasivni promatrač nezavidne situacije u kojoj se narod zatekao, nego će je svojim djelovanjem nastojati popraviti. „Posljednji kriterij je da mora biti dobar čovjek, a drugi kažu da je Čatić dobar, hrabar i plemenit“, zaključio je Ožanić.

Puna istina o Igoru Čatiću

Knjigu skupine autora pod nazivom Drugi o Igoru Čatiću, predstavio je profesor pedagogije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu dr. Vlatko Previšić. On je napomenuo kako je interesantno kuda ide duh radoznalosti profesora Čatića. Previšić je okupljenima pročitao naslove 50-ak autora, koji su pisali tekstove u ovoj knjizi o Čatiću. „Moram reći da kada sam pročitao ove tekstove, shvatio sam da nedostaje još jedan tekst. Njegov bi naslov mogao glasiti Puna istina o Igoru Čatiću, a njega bi mogla napisati njegova supruga“, sa smiješkom je zaključio Previšić.

Na kraju je predstavljen ERPOHEN Trorječnik polimerstva: hrvatsko-englesko-njemački, kojeg su napisali supružnici Čatić. U ovom trorječniku nalazi se oko 12 400 naziva na hrvatskom jeziku. Engleski stupac broji oko 22 000 isto ili bliskoznačnica, a njemački stupac oko 28 000 isto ili bliskoznačnica.

Knjigu Drugi o Igoru Čatiću možete preuzeti ovdje  (u pdf formatu).

(V. Vukoje)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni