Podzemni spremnici umjesto razbacanih kanti i smrada

Podzemni spremnici umjesto razbacanih kanti i smrada

Kandidatkinja GLAS-a za gradonačelnicu Zagreb Anka Mrak-Taritaš danas je ispred stranačkih prostorija s kandidatima za zamjenike, Markom Torjancem i Mirandom Mrsićem, predstavila plan zbrinjavanja otpada u Zagrebu.

Upozorila je da se o otpadu u Zagrebu govori već 20 godina, a i dalje smo na istim temama. Nitko ne spominje dva važna problema u gospodarenju otpadom, a to su zbrinjavanje mulja iz pročistača i građevinskog otpada, koji već sad na Jakuševcu ima svoje brdo, kaže Mrak-Tartitaš.

Podsjetila je da pozicija nije ista kao prije nekoliko godina jer je definiran Centar za gospodarenje otpadom u Resniku i kompostana u Novskoj, ali upozorila da nitko ne može obećavati zatvaranje Jakuševca dok se ne otvori Resnik. Dodala je da će sanacija Jakuševca trajati još godinama nakon što se zatvori.

Kao važan dio plana zbrinjavanja otpada Mrak-Taritaš je istaknula ugradnju podzemnih spremnika gdje je moguće i naplatu odvoza prema količini otpada koju građani proizvode.

»Umjesto smrada po cijelom gradu i razbacanih kanti, na svim površinama gdje je moguće treba ugraditi podzemne spremnike za otpad, a tamo gdje nije moguće, kao u centru, redovito odvoziti otpad«, rekla je Mrak-Taritaš te upozorila da treba spriječiti da »Zagreb postane smrdljivi grad«.

Na pitanje o obećanju Jelene Pavičić Vukičević da će zatvoriti Jakuševac do 2025., Mrak-Taritaš je odgovorila da je »u predizbornoj kampanji sve moguće«. »Čudim se da netko od kandidata nije već obećao snježne topove na Jakuševcu i novo gradsko skijalište«, ironično je zaključila.

Mirando Mrsić je istaknuo da u otpadu leže vrijedne sirovine na kojima svi veliki gradovi zarađuju, osim Zagreba, koji plaća dodatno i guši se u smeću. Razlog tome, kako je ustvrdio, je »ova gradska uprava i otpadna mafija«. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni