Podsljeme: Od (skromnih) obiteljskih kuća do (novo)bogataških vila

Podsljeme: Od (skromnih) obiteljskih kuća do (novo)bogataških vila

Arhitektura zagrebačkih četvrti: Podlsjelme / od (skromnih) obiteljskih kuća do (novo)bogataških vila, naziv je izložbe koja će se u četvrtak, 9. lipnja održati u Galerij Modulor, u Centru za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1.

Arhitektura zagrebačkih četvrti ciklus je izložaba vezanih za arhitekturu pojedinih zagrebačkih kvartova, koja je u Moduloru započeta prošle godine. Izložba je započela s Trešnjevkom, a nastavljena s naseljem Stenjevc.

Organizatori ocjenjuju da takvi pregledi nedostaju Zagrebu, dok su u europskim su gradovima uobičajena praksa. Na izložbama se prikazuju ne samo najbolje realizacije nego i oni dobri i zanimljivi primjeri što čine arhitekturu svakodnevice, a odlučujući su za definiranje kolorita i atmosfere ne samo pojedinih četvrti nego i cijeloga grada. To je arhitektura koja često ostaje izvan pozornosti no važan je element oblikovanja kulture stanovanja i življenja.

U 2016. projekt se nastavlja s dvije izložbe; ovom prilikom to je izložba o podsljemenskoj zoni. Na fotografijama su zorno prikazane pojedine lokacije tog dijela grada koje je snimio Nikola Šimunić s mapama na kojima su ucrtane pojedine lokacije, a izložbu prati kritički tekst Tonija Bešlića koji je i autor izložbe.

Izložbu podupiru: Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Ministarstvo kulture RH. (zg-m)