Podsjetnici na Univerzijadu ‘87

Podsjetnici na Univerzijadu ‘87

(Zagi u okrugu tvrtke Pružne građevine d.o.o.)

Pod motom “Svijet mladih za svijet mira” u Zagrebu su od 8. do 19. srpnja 1987. godine održane međunarodne studentske sportske igre poznate kao Univerzijada ‘87. Za natjecanja u 12 sportova bila su prijavljena 6423 sportaša iz 122  zemlje svijeta.

Univerzijada se smatra najvećim sportskim događajem ikad održanim u Hrvatskoj, a oni koji su u njemu sudjelovali bilo kao volonteri ili sportašu, mogu na njega i danas biti ponosni. Uz veliku medijsku pokrivenost i bogat kulturni program, Univerzijada je poslužila kao izvrstan oblik promidžbe ne samo Zagreba, već i cijele Hrvatske, pa i tadašnje Jugoslavije. Pored po izvrsnoj organizaciji, pamtimo je i po veličanstvenim ceremonijama otvorenja i zatvaranja, ali i po upečatljivom logotipu i maskoti Zagiju Nedeljka Dragića i sportskim objektima koji su tada sagrađeni i obnovljeni.

Upravo je kroz organizaciju Univerzijade Zagreb doživio infrastrukturnu renesansu, a podsjetnici na to još uvijek stoje, premda su u sve lošijem stanju. Neki su, štoviše i devastirani, poput oslikanog zida uz Sportski park Mladost koji je prebojan.

Jedan od pomalo skrivenih podsjetnika jest i čelični Zagi u okrugu tvrtke Pružne građevine d.o.o. u Međimurskoj ulici. Nažalost, ovoga Zagija polako nagriza korozija.

Drugi kojega smo se sjetili jest zapravo reklama za toaletni papir kojom se promovirala Paloma, kao jedan od sponzora tog sportskog susreta. Riječ je o oslikanom zidu objekta u Maksimirskoj ulici, nedaleko od križanja sa Šulekovom.

Vrijeme čini svoje, boje su počele blijedjeti, ali uzme li se u obzir da stoji tamo 32 godine, uopće nije u lošem stanju, što se ne može reći za moto igara s olimpijskim bojama iscrtanima na stambenoj zgradi u Aveniji Marina Držića, kod Autobusnog kolodvora.

Srećom, volonteri imaju i neke osobne podsjetnike na Univerzijadu na koju se sa sjetom prisjećaju. Potpisi tenisača koji su se natjecali tijekom Univerzijade ‘87 na zagrebačkoj Šalati, a skupljao ih je današnji urednik portala ZG-magazin, Boris Jagačić.

(B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni