Podnesen čak 91 amandman na zagrebački GUP!

Podnesen čak 91 amandman na zagrebački GUP!

“To samo po sebi govori o (ne)kvaliteti ovoga plana”, smatraju u Društvu arhitekata Zagreba

Zastupnici Gradske skupštine u četvrtak su podnijeli cijeli niz amandmana na Konačni prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana, a konačni broj predloženih amandmana je čak 91, navode u Društvu arhitekata Zagreba.

Ističu da se tako nešto još nikada nije dogodilo prilikom izglasavanja ikojeg plana u Hrvatskoj, „a samo po sebi govori i o (ne)kvaliteti prijedloga Izmjena i dopuna GUP-a”.

„Ovakvo korištenje zastupničkih prava, obveza i ovlasti, kojima se mijenja značajna površina zaštitnih zelenih površina u stambene i mješovite, ukazuje na činjenicu da gradski zastupnici ne promatraju ili nemaju želju i volju za dugoročan razvoj grada, nego su vođeni partikularnim interesima pojedinaca, bez sagledavanja grada u cjelini”, smatraju arhitekti. Upozoravaju da amandmanskim izmjenama gradski zastupnici isključuju participaciju javnosti iz bitnih odluka u planiranju grada, što je kršenje jednog od temeljnih načela prostornog planiranja te u potpunosti ukidaju stručnost kao osnovu prostornog planiranja.

Navode da u obrazloženjima amandmana nije vidljiv niti jedan stručno utemeljen argument koji proizlazi iz analize i studije prostora ili potreba građana i grada. Posebice je to vidljivo na primjeru predložene prenamjene dijela zelenog prostora desetljećima čuvanog za centralni park Novog Zagreba, uz zapadni dio Ulice Savezne Republike Njemačke, u mješovitu namjenu.

„Ovim prijedlogom, gradski zastupnici prekidaju još jedan, možda i najbitniji, urbanistički potez koji je Novom Zagrebu trebao i bio jedan od ključnih identiteta. Zapuštenost i neuređenost prostora ne može biti argument za betonizaciju i izgradnju”, smatraju u DAZ-u.

Jednim od amandmana traži se i povećanje dozvoljenog koeficijenta iskoristivosti na parcelama u donjem gradu s nadzemnog koeficijenta 3 na 4,5, odnosno povećanje za 50 %. To povećanje govori u smjeru izgradnje nebodera u donjogradskim prostorima za koje već dana osjećamo nemogućnost prihvata prometne infrastrukture, a jasna nova rješenja nisu predviđena.

U priopćenju DAZ-a zaključuje se kako je prema prvim dojmovima jasno da se amandmanima drastično mijenja slika grada.

„Prijedlogom ovih amandmana gradski zastupnici kao da su iznad već i ovako kontraverznog i neprihvatljivog GUP-a iscrtali jedan još noviji i neprihvatljiviji GUP”, zaključuju.

Inače, zagrebački HDZ je u četvrtak podnio 15 amandmana na GUP, a usvojeno je i 65 amandmana koliko su ih podnijeli stranka Milana Bandića BM 365-stranka rada i solidarnosti i Zelena lista te šest amandmana koje je podnio sam predlagatelj – gradonačelnik Bandić.

Sjednica se nastavlja se u ponedjeljak, 10. veljače raspravom o izmjenama i dopunama GUP-a te amandmanima. Na dnevnom redu je ukupno 47 točaka, od kojih je do sada raspravljeno samo sedam. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni