Podijeljeni sindikati: Prekinut štrajk u osnovnim školama, u srednjim se i dalje održava

Podijeljeni sindikati: Prekinut štrajk u osnovnim školama, u srednjim se i dalje održava

Ministar obrazovanja Vedran Mornar i dalje poručuje da trenutno nema novca za povećanje plaća, te kako takve odluke ne može donositi na kraju mandata

Sindikat hrvatskih učitelja u srijedu je objavilo kako prekida štrajk u osnovnim školama, dok Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat Preporod i dalje nastavljaju štrajk te zahtjevaju pregovore s premijerom Zoranom Milanovićem.

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja za Hinu je u srijedu izjavila kako sindikat učitelja ne odustaje od svoje dugoročne borbe za poboljšanje položaja učitelja i cijelog sustava obrazovanja: „Mi nismo odustali, mi smo prekinuli štrajk. Učitelji su u ovom štrajku pokazali da mogu, štrajkali su u nadi da će im Vlada pokazati da ih cijeni. No, nažalost, jučer smo dobili pismo namjere koje je bilo samo obezvrijeđen papir koji je teško ponizio sve učitelje u sustavu i narušio dostojanstvo naše profesije”.

U priopćenju Sindikata, kojeg je potpisala Šprem, stoji kako je svjesna svih pritisaka na sudionike štrajka (prijetnje otkazima, omalovažavanje, evidentiranje zaposlenika koji su u štrajku, veću ili manju empatiju sredine i roditelja, izjave ministra o neopravdanim satima i tvrdnje da pravo na štrajk stavljamo ispred prava na obrazovanje …), no da ih to nije pokolebalo.

Na kraju poručuje kako ovo nije kraj, već samo početak. „Previše nas ima i previše smo jaki da bismo sumnjali u sebe. Nastavit ćemo i dalje s našim akcijama i ukazivati na probleme u obrazovnom sustavu te prozivati one koji su za to odgovorni“, navodi se u priopćenju Sindikata učitelja.

“Mora biti sredstva i za drugi sektor”

Ministar obrazovanja Vedran Mornar i dalje im poručuje da trenutno nema novca za povećanje plaća, te kako takve odluke ne može donositi na kraju mandata.

S druge strane Vilim Ribić, iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, poručio je u RTL Direktu kako se štrajk u srednjim školama nastavlja: „Ako je jedan sektor dobio neka sredstva, onda mora biti sredstva i za drugi sektor. A ako netko obećava da će nakon izbora nešto dati prosvjeti, ja to ne razumijem. Kako može biti siguran da će dobiti izbore. Ako mu je stalo do prosvjete, onda neka napravi odmah, dok još može“, navodi Ribić.

Tvrdi kako nije važno što je vlada na odlasku, te kako ne vjeruju obećanju ministra da će im se plaća povećati ako bude dovoljno sredstava za vrijeme sljedeće vlade, već žele konkretne zahtjeve odmah.

Kao što smo i jučer izvještavali, broj nastavnog osoblja koji štrajka svakim se danom sve više smanjuje, a očito sada dolazi i do raskola među sindikatima, pa se već i prije samog službenog završetka može zaključiti da štrajkom ovaj put nije postignut cilj. (I.C.)