Pod budnim okom novih spasioca

Pod budnim okom novih spasioca

Budući su se spasioci podijelili u dvije grupe, jedna je grupa ostala na vrhu plaže, a druga je grupa otplivala u vodu gdje su glumili utopljenike. Na znak „kreni“ voditelja tečaja, dečki s plaže su potrčali prema jezeru i zaplivali do utopljenika. U vrlo kratkom roku „utopljenici“ su bili izvučeni na plažu gdje su spasioci simulirali pružanje prve pomoći

S dolaskom lijepog vremena i ljetnih temperatura otvaraju se brojna kupališta na zagrebačkim jezerima i bazenima. Gotovo da ne postoji bazen za kupače na kojem nema spasioca, a cilj zapošljavanja spasioca na kupalištima i bazenima je da se osigura potrebna zaštita za sve koji vruće dane krate plivajući u vodi.

Već nekoliko posljednjih godina Ustanova Upravljanje sportskim objektima zajedno s Hrvatskim crvenim križem provodi ciklus tečajeva za osposobljavanje spasioca. Osim u Zagrebu, instruktori Crvenog križa ovaj tečaj provode u Osijeku, Rijeci, Puli, Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku. Na stotine spasioca do sada je prošlo ovaj međunarodno priznat tečaj, kojeg vode instruktori za spašavanje Hrvatskog crvenog križa.

Ljeto u Poreču

Naša se ekipa uputila na zagrebačko jezero Jarun gdje je jedna od grupa budućih spasioca odrađivala peti dan tečaja. Plutača, peraje, maska, brzo plivanje, strelovit ulazak u vodu, možda su prve asocijacije na spasioce. Grupa od 12-ak budućih spasioca u trenutku našeg dolaska izvodila je vježbu izvlačenja „utopljenika“ iz vode. Budući su se spasioci podijelili u dvije grupe, jedna je grupa ostala na vrhu plaže, a druga je grupa otplivala u vodu gdje su glumili utopljenike. Na znak „kreni“ voditelja tečaja, dečki s plaže su potrčali prema jezeru i zaplivali do „utopljenika“. U vrlo kratkom roku utopljenici su bili izvučeni na plažu gdje su spasioci simulirali pružanje prve pomoći. Nakon nekoliko ovakvih vježbi u kojem su se kandidati međusobno izmjenjivali u ulogama spasioca i utopljenika, uslijedio je kratak odmor i prilika za razgovor s kandidatima.

spasioci-utopljenici

Neki od prijavljenih kandidata radit će na zagrebačkim jezerima Jarun i Bundek, no dvojica naših sugovornika koji pohađaju ovaj tečaj imaju drugačije planove za nadolazeće ljeto. „Čeka me posao spasioca na bazenu jednog hotela u Poreču tijekom ljeta. Potrebna mi je samo licenca i nadam se da ću je dobiti po završetku tečaja“, otkrio nam je svoje planove Matej Ivić student kineziologije. On kaže kako je za tečaj čuo već prije par godina od kolege sa studija, no zbog studentskih obveza nije bio u prilici prijaviti se. „Prošle sam godine za osnovnoškolce držao tečaj plivanja, a radio sam i kao spasilac za jedan dio plaže. Tako da imam nekakvo iskustvo“, objašnjava Ivić. Mladi student kaže kako mu tečaj nije naporan, a jedini su mu problem hladni vremenski uvjeti na Jarunu.

Plivački reprezentativac – budući  spasilac

Ivan Capan
Ivan Capan

U njegovoj grupi je i Ivan Capan, mladi hrvatski reprezentativac u plivanju, koji studira elektrotehniku u Sjedinjenim Državama. „Prijavio sam se za ovaj internacionalni tečaj jer planiram ovo ljeto raditi na bazenu u gradu Bridgeportu. Cijeli ovaj tjedan traje poduka, tako da smo već poprilično umorni. No, nije nam teško. Posao spasioca je odgovoran posao i zahtjeva dobru fizičku i psihičku pripremljenost. Tako da smo spremni na sve“, tvrdi Capan. Budući spasilac nam je priznao kako mu je do sada najveći problem bio ulazak u jezero Jarun jer je voda ovih dana bila dosta hladna s obzirom na dugotrajno kišno vrijeme.

Tečajevi u Zagrebu u organizaciji Ustanove Upravljanje sportskim objektima i Hrvatskog crvenog križa provode se na bazenu Utrine i jezeru Jarun, a traju 7 dana. Krunoslav Špajdl od 2005. godine radi kao volonter, instruktor za spašavanje u Hrvatskom crvenom križu. Cijelo to vrijeme Špajdl vodi i tečajeve za osposobljavanje spasilaca. On je po zanimanju profesor tjelesnog odgoja, a radi kao trener plivanja. „Osnovni uvjet za pristupanje tečaju je da se otpliva norma od 400 metara za manje od 8 minuta, mora se roniti na 25 metara u daljinu, a kandidati moraju poznavati plivačke tehnike kraul i prsno. Važno je i uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti kandidata. Tečaj traje tjedan dana, a prva četiri dana provodi se obuka na bazenu, dok smo završna dva dana ovdje na Jarunu“, pojašnjava instruktor Špajdl.

Manji interes žena

Završni dan kandidati polažu test, koji se sastoji od tri dijela. Prvi dio je spašavanje, drugi dio ekologija, a treći pružanje prve pomoći. „Piše se pismeni dio ispita, imamo i usmeni dio, ali i praktični dio“, otkriva Špajdl.

Cijena tečaja iznosi 400 kuna, a naš sugovornik priznaje kako se godišnje u Zagrebu prijavi jako puno kandidata. „Radi se o sezonskom poslu, koji je zahtjevan. No, ipak ljudi vole ovaj posao i rado se odazivaju na tečaj. Važno je da su kandidati punoljetni te da imaju završenu srednju školu ili upisan završni razred srednje škole“, kaže voditelj tečaja za spasioce. Špajdl je radio kao spasilac, a kaže kako kroz ove tečajeve nastoji svoje znanje i iskustvo u radu prenijeti mladim kandidatima. Priznaje kako se na tečaj uglavnom javljaju dečki, a djevojke se u manjem broju prijavljuju za tečaj.

Uskoro smo morali prekinuti naš razgovor jer je pred kandidatima bio još jedan zadatak. Plivanje na dvije nautičke milje. Kako je vani bilo hladno i vjetrovito vrijeme dečki su nestrpljivo čekali početni zvižduk. „Zajedno plivaju kao grupa i moraju zajedno završiti kao grupa ovaj zadatak. Cilj je da pomognu jedan drugome u slučaju neke nezgode“, pojašnjava Špajdl.

Testiranja u sklopu tečajeva za osposobljavanje spasioca su utorkom u 9 sati i srijedom u 15 sati na bazenu Utrine. Još je ostao posljednji termin za ovogodišnji tečaj za osposobljavanje spasilaca, a on će početi 9. lipnja.

V. Vukoje

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni