Počinju “Bogdanovačke folklorne večeri”

Počinju “Bogdanovačke folklorne večeri”

Tradicionalna manifestacija održava se već 18 godinu zaredom a ove će godine u Bogdanovcima okupiti četiristotinjak sudionika KUD – ova iz sedam županija

Bogdanovci, selo s nešto više od sedamstotinjak stanovnika nedaleko Vukovara, ugostit će u subotu 30. svibnja četiristotinjak Kulturno-umjetničkih društava iz sedam Županija Hrvatske i jednim iz prekogranične Vojvodine. Bogatstvo narodnih nošnji, pjesama i plesova moći će se vidjeti već 18. put zaredom u organizaciji tamošnjeg KUD-a „Seljačka sloga“ koji postoji od 1936. godine. Pokrovitelj tradicionalne manifestacije „18. Bogdanovačke Folklorne večeri“ je općina Bogdanovci, a medijski pokrovitelj Hrvatski Radio Vukovar. Prema riječima Tihomira Tadijanovića organizatora, cilj je događanja očuvanje i prikaz iznova stvorenih, autohtonih bogdanovačkih nošnji koje su u domovinskom ratu nemalo uništene.

bogdanovecke_cata-i-klaudiaNamjera je javnost upoznati i sa nacionalnim blagom i rukotvorinama drugih krajeva Hrvatske, koje su ljudi godinama stvarali i njegovali. Ponosan na bogatu bogdanovačku nošnju Tadijanović nam je uprizorio žensko ruho koje se sastoji od „vezenke“ odnosno „zlatare“ (vrste marame), a žene su kao dio narodne oprave kaže oblačile i „skute“ odnosno „kožuške“ sa stakalcima, dok su na nogama imale bijele čarape te crne ili smeđe kožne „sandaletne“.

Muška se nošnja, objašnjava Tadijanović, sastoji od košulje s pojasom (crven, bijeli plavi), širokih bijelih gaća sa „šlingerajom“, kožnih opanaka i šeširom na kojem su momci sa lijeve strane imali zataknute dukate. Oni stariji takvo bi „blago“ nosili na desnoj strani, a odostrag bi zadjenuli nekoliko cvijetaka. „Začin“ svemu bio bi prsluk od svile. Žitelji, ali i posjetitelji Bogdanovaca, moći će na svečanosti u subotu vidjeti povorku KUD-ova koja će krenuti od stadiona „Ivan Barun“ (NK Croatia) te ulicom Matije Gupca doći do Josipa Bana Jelačića gdje se nalazi zgrada Hrvatskog doma u kojem će KUD-ovi nastupiti.

Likovna kolonija umjetnika

Upriličit će se i likovna kolonija umjetnika koji će doznajemo pristići iz Kutine a uživat će se u Bogdanovcima i u dobrom zalogaju i kapljici. Šaran, smuđ i deverika na rašljama donacija dvojice ribara iz Iloka uz slaninu na ražnju primamit će mnoge kao i litre graševine koju je manifestaciji podario negdašnji ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Selom će se za folklorne večeri provesti i četiri okićene konjske zaprege iz Bogdanovaca i dvoje za tu prigodu pristiglih iz Vinkovaca. Orit će se u tom selu pjesme mnogih KUD-ova počevši od KUD-a „Mišnice“ sa otoka Korčule ,KUD-a „Bratska sloga“ iz Žrnovna, KUD-a „Sarvaš“ iz Osiječko-baranjske županije,KUD-a „ S.S.Kranjčević“ iz Bačkog brega iz Vojvodine, KUD-a „Potočanka“ iz Popovače, KUD-a „ Palčina“ iz Severina na Kupi, KUD – a „Šestine“ iz Zagreba i drugih.

bogdanovecke_muskaČuvarima hrvatske narodne baštine zajedničko je da plešu izvorne plesove i pjevaju pjesme koje je narod prenosio s koljena na koljeno. Jedna od poznatih koju izvodi KUD „Seljačka sloga“ je i „Ajde maje“ ( … ajde maje, ajde maje, s obadvije strane, ajde maje s obadvije strane“ …). Skup folkloraša značajan je događaj toga kraja otkriva nam Tihomir Tadijanović zadovoljan što mlađi naraštaji njihovog KUD-a „Seljačka sloga“ (broji sedamdesetak članova) nastavljaju putem održanja tradicije i narodnog blaga. Početkom srpnja najavio je Bogdanovčani dolaze u Zagreb susresti se s KUD-om „Šestine“ koji proslavlja svoje dugovjeko djelovanje, a predstoji im potom i odlazak Korčulanima s kojima će upriličiti pravu „feštu“ u slavlje narodnih običaja.

Snježana Kratz