Počinje sezona grijanja

Počinje sezona grijanja

Potrebna su tri dana kako bi se 2800 toplinskih stanica u Zagrebu pustilo u pogon, s obzirom da se to mora raditi ručno. Putem toplana u Zagrebu se grije oko 123.000 kućanstava

Danas počinje sezona grijanja u objektima koji su spojeni na HEP-ove toplane. Iz HEP Toplinarstva poručili su kako su za početak grijanja bili spremni od 15. rujna. Radnici HEP-a počeli su s puštanjem toplinskog sustava u pogon, ali neće u svim kućanstvima odmah biti toplo.

Naime, potrebna su tri dana kako bi se 2800 toplinskih stanica u Zagrebu pustilo u pogon, s obzirom da se to mora raditi ručno. Spomenimo da se putem toplana u Zagrebu grije oko 123.000 kućanstava. Iz HEP-a poručuju kako grijanje neće početi u 30-ak zgrada na kojima se radi popravak instalacija.

Inače, do 2006. godine važili su točno propisani uvjeti za početak sezone grijanja – da tijekom tri uzastopna dana temperatura zraka padne na 12 °C ili niže. Noviji pravilnik to, međutim ,ne propisuje. Sada distributer o početku sezone grijanja sam donosi odluku, a predstavnici stanara mogu sami pojedinačno tražiti uključenje grijanja od 15. rujna. U svojoj odluci o sezoni grijanja HEP se sada vodi dugoročnim prognozama vremena te se sustav ne uključuje odmah zbog privremenog zahladnjenja, već tek onda kad dugoročnije vremenske prognoze pokažu da neće biti ponovnog zatopljenja.

Prije početka sezone grijanja direktor HEP-Toplinarstva Robert Krklec zamolio je potrošače da što prije završe radove na unutrašnjim instalacijama grijanja, a upravitelje i predstavnike suvlasnika podsjeća da dostave pisanu potvrdu o uspješnom završetku svih radova. Također, pozvao je sve potrošače koji imaju dugovanja za isporučenu toplinsku energiju da ih što prije podmire.

Ogrjevna sezona 2013./2014. završit će  najkasnije 15. svibnja 2014. godine, doznajemo iz HEP Toplinarstva.  (B. J.)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni