Počinje Festival Znanosti

Počinje Festival Znanosti

Festivala znanosti koji ove se godine održava uživo od 2. do 7. svibnja 2022. u čak 37 gradova širom Hrvatske. Riječ je o najvažnijoj i najsveobuhvatnijoj manifestaciji popularizacije znanosti u Hrvatskoj, koja se obilježava u edukativnim, kulturnim i znanstvenim institucijama u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Zadru, Puli, Dubrovniku i drugim gradovima i mjestima širom Hrvatske.

Organiziran je niz događanja raznolikih sadržaja: predavanja, projekcija, demonstracija pokusa, radionica, tribina, okruglih stolova, predstava itd., namijenjenih popularizaciji znanosti primarno kod mladih (studenata i srednjoškolaca), ali i drugih ciljnih skupina.

Svečano otvorenje Festivala znanosti u Zagrebu bit će održano u ponedjeljak, 2. svibnja 2022. u 19 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. U Ondje će se događanja u sklopu Festivala održavati od 10 do 20 sati, a posjet ulaz je besplatan.

Tema Festivala: “Život”

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je „Život“, a zadana tema uvijek se obrađuje sa znanstvenog, edukativnog i kulturološkog stajališta. Tema „Život“ nametnula se kao bitna u pandemijskim vremenima koja su potaknula brojna pitanja, među ostalima o krhkosti života, vrijednostima u životu i kako znanost utječe na život te kako ga može učiniti duljim i boljim.

Uz glavnu temu nudi se tradicionalno i cijeli niz drugih različitih tematskih perspektiva primjerenih trenutku življenja.

S čak 37 gradova sudionika, ove godine dosegnut je rekordan broj lokacija na kojima se odvija program Festivala znanosti. Kada se tome doda još i brojku od gotovo 2000 sudionika u programu, očigledna je važnost ove dugogodišnje manifestacije popularizacije znanosti za hrvatsku znanost i korisnike.

Većina programa u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

U Zagrebu se tradicionalno većina programa odvija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, kao i na još sedam različitih lokacija u gradu. Uz to, Festival znanosti u Zagrebu tradicionalno obilježavaju najbrojniji i najopsežniji programski sadržaji. Tako ove godine posjetitelje očekuje 5 izložbi, 47 predavanja, 61 prezentaciju, 97 radionica… U kreiranju sadržaja sudjelovalo je preko 400 sudionika…

FZ je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Program događanja ovogodišnjeg Festivala u Hrvatskoj dostupan je na: https://www.festivalznanosti.hr/2022/, a za Zagreb na: https://www.festivalznanosti.hr/2022/zagreb/ (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni