Počinje Festival tolerancije – Festival židovskog filma

Počinje Festival tolerancije – Festival židovskog filma

U subotu, 9, travnja počinje 10. jubilarni Festival tolerancije. Održat će se u kinima Europa i Tuškanac, a potrajat će do petka, 15. travnja. Na sve predstave u oba kina ulaz je slobodan. Besplatni su i popratni programi: izložba i dva stručna predavanja. Organizator je udruga Festival židovskog filma Zagreb.

Na Festivalu će biti prikazano po dvadesetak dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova te oko trideset dokumentaraca. Svi filmovi na ovogodišnjem festivalu, bez obzira je li riječ o filmovima koji prikazuju neka prošla vremena ili današnjicu, progovaraju o tomu kako se još uvijek nismo riješili govora mržnje, naslijeđa fašizma i netolerancije. Bitan dio festivala je edukacijski program te Međunarodna filmska radionica (International Talent Workshop).

Bogat filmski program na ovogodišnjem Festivalu tolerancije nudi 70-ak filmova koji su već prikazivani na svjetskim filmskim festivalima i ponijeli nagrade publike i struke, a neki i Oscare.

Festival će u subotu, 9. travnja otvoriti njemački film  ‘Kolonija’ Floriana Gallenbergera..

U ovogodišnjem programu prikazat će se, između ostalih, ‘Kapo u Jeruzalemu’ Urija Barbasha, o bivšem logorašu za kojeg se proširi glasina da je bio sadistički nadzornik u Auschwitzu, njemački film ‘Narod protiv Fritza Bauera’ Larsa Kraumea, priča o čovjeku koji je priveo pravdi Adolfa Eichmanna te makedonsko-hrvatska koprodukcija ‘Lazar’ Svetozara Ristovskog, o krijumčaru ilegalnih imigranata na granici Makedonije i Grčke. Prikazat će se, među ostalim, belgijsko-francuski dječji film ‘Ptice selice’ Oliviera Ringera o prijateljstvu i pustolovini kakvu samo djeca mogu doživjeti te njemački ‘Idemo’ Michaela Verhoevena, s oštrim komentarom poslijeratnog njemačkog društva. Među dokumentarnim filmovima se ističe nekonvencionalni češki film ‘Prisutnost Arnošta Lustiga’ Eve Lustigove. Posebnost festivala je u njegovom nastojanju da educira mlade o strahotama nacizma i holokausta, te je s tim ciljem pripremljen bogat popratni program i niz diskusija uz pogledane filmove.

Detaljnije informacije o programu 10. Festivala tolerancije mogu se pronaći na službenoj internetskoj stranici.

M.Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni