Počinje akcija uklanjanja ambrozije

Počinje akcija uklanjanja ambrozije

Prijaviti se može na broj telefona Odjela zdravstvene ekologije (01 6585 325, 08,00 do 15,00 sati ili u Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo (01 6585 677 ili 01 6585 601) za prijave poljoprivrednog zemljišta pod ambrozijom

Grad Zagreb pokrenuo je inicijativu “Zagreb bez ambrozije” za uklanjanje ambrozije iz dvorišta, vrtova, neobrađenih zemljišta, javnih zelenih površina te uz javne prometnice.

Budući da se Hrvatska nalazi u središtu širenja ambrozije s vrlo visokim koncentracijama peludi u zraku u vrijeme cvatnje biljke (kolovoz i rujan) nametnula se potreba za organiziranom kontrolom širenja, odnosno suzbijanja tog invazivnog korova.

Prema riječima pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum, cilj Akcije je podizanje svijesti građana o potrebi suzbijanja i iskorjenjivanja ove štetne, invazivne biljke. „Vrlo male količine zrnaca ambrozije u zraku mogu izazvati alergijske reakcije, a s obzirom da je pred nama vrlo sušno razdoblje koje pogoduje njenom razvoju, očekuje se visoka koncentracija peludi ambrozije pa je potrebno na vrijeme započeti s uklanjanjem, a kako bi se spriječilo nepotrebno osjemenjivanje tla“.

Gradonačelnik Milan Bandić na današnjoj je konferenciji u povodu početka provođenja inicijative naglasio da u Zagrebu oko 150 tisuća stanovnika boluje od neke vrste alergije i s obzirom da broj oboljelih raste, alergija na pelud ambrozije predstavlja veliki problem koji se mora prevenirati i uništavati.

Za uklanjanje ambrozije prijaviti se može na broj telefona Odjela zdravstvene ekologije (01 6585 325, 08,00 do 15,00 sati) ili u Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo (01 6585 677 ili 01 6585 601) za prijave poljoprivrednog zemljišta pod ambrozijom.

Detaljnije informacije o biljci i njezinom suzbijanju možete provjeriti na poveznici. (zagreb.hr/zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni