Počinje 188. Samoborski fašnik

Počinje 188. Samoborski fašnik

Početak fašnika se povezuje s ceremonijom primopredaje ključeva grada i proglašavanjem Slobodne fašničke republike. Vlast preuzima Princ Fašnik koji objavljuje proglas. Uz njega sve posjetitelje zabavljaju i ostali fašnički likovi, koji pričaju šale i ironične komentare društvenih zbivanja. Tu su neizostavni Sudac, Sraka i Fiškal, koji imaju zadatak obraniti Princa Fašnika.  Običaji samoborskog kraja nalažu da se na pokladni utorak priprema svečani ručak, za koji se priprema purica s mlincima, a za desert se poslužuju krafne.

Samoborski fašnik jedna je od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj. Ove će se godine  ponovno održati  kako se ne bi prekinula tradicija stara 188 godina. Program započinje danas, a završiti će u utorak 4. ožujka kada je posljednji dan fašnika.

Sačuvani zapisi pokazuju kako su se prvi fašnički balovi u Samoboru održavali u privatnim kućama, gostionicama, a ponekad i u gradskoj vijećnici. Današnji oblik održavanja uveo  je Josip Kompare, samoborski knjigoveža, koji je zaslužan za priređivanje pokladnih povorki u Samoboru od 1860. do 1885. godine. Kroz njih je Kompare na duhovit način kritizirao političke i društvene prilike.  Godine 1906. uveden je živi Princ Fašnik, kojem se uz prisutstvo fašničkog suca na pokladni utorak dosudi lomača. Tada se spaljuje tradicionalni krpeni „fašnik“.

Predaja ključeva

Početak fašnika se povezuje s ceremonijom primopredaje ključeva grada i proglašavanjem Slobodne fašničke Republike. Vlast preuzima Princ Fašnik koji objavljuje proglas. Uz njega sve posjetitelje zabavljaju i ostali fašnički likovi, koji pričaju šale i ironične komentare društvenih zbivanja. Tu su neizostavni Sudac, Sraka i Fiškal, koji imaju zadatak obraniti Princa Fašnika.  Običaji samoborskog kraja nalažu da se na pokladni utorak priprema svečani ručak, za koji se priprema purica s mlincima, a za desert se poslužuju krafne.

Povorke mjesnih odbora, ETNOcest, Dječje povorke, SRAKAfest, Metloboj

Natjecanje u Metloboju

Natjecanje u Metloboju

Ovogodišnji program samoborskog fašnika zaista je raznolik. Program započinje danas u 18 sati, a u 18:30 sati se očekuje dolazak fašničkog izaslanstva, primopredaja gradskih ključeva i uspostva Slobodne fašničke republike. Svi ljubitelji glazbe od 20 sati će moći poslušati nastup Begina i grupe Black&White.

U subotu će jutarnji program započeti nastupima dječjih zborova i plesnih grupa. Od 10 sati na Trgu Matice Hrvatske započinje SRAKAfest, u sklopu kojeg će biti organizirane  likovne radionice i predstave za djecu. Dio Samoborskog fašnika je i ETNOcest, koji se održava u Livadićevoj ulici. Tamo će biti smješteni tabori Mjesnih odbora, a planiraju se i nastupi fašničkih likova.

Osim toga u 13 sati će započeti i program na Klizalištu u bivšoj vojarni Taborec. Tamo će se uz muziku DJ Srake održati sada već tradicionalni  hokej s metlama „Metloboj“. U 16 sati početi će boćanje na ledu „Krafling“, a ako bude snijega organizirati će se i sanjkanje za sve posjetitelje.

Nedjelja je već tradicionalno rezervirana za Dječji fašnik, na kojem se očekuje velika dječja povorka u kojoj sudjeluju vrtićka i osnovnoškolska djeca. Organizatori će najboljoj grupnoj maski osnovnih škola dodjeliti i nagradu kipec Srake, a sva će djeca biti nagrađena krafnama i sponzorskim paketima.

Osim nastupa glazbenika u fašničkom šatoru gdje je na programu uglavnom domaća zabavna glazba, za sve ljubitelje alternativnije glazbe organizatori su osmislili program Halternativa u kojem će ove godine nastupiti grupe Cherkezi United, Kawasaki 3P i U pol’9 kod Sabe.

Samoborski fašnik godišnje posjeti više od 15 000 posjetitelja, a organizatori su ove godine osigurali i besplatni parking na nekim lokacijama u Gradu.

Više o programu Samoborskog fašnika pogledajte ovdje.

(zg-magazin)