Početak preustroja ili rasprodaje Holdinga?

Početak preustroja ili rasprodaje Holdinga?

Holding će od Gradske skupštine zatražiti prethodnu suglasnost za početak provedbe restrukturiranja, koje uključuje i privatizaciju trgovačkih društava i podružnica koje se bave tržišnom djelatnošću

Uoči izvanredne sjednice Gradske skupštine na kojoj će se u petak odlučivati o pitanjima koja se tiču isključivo Zagrebačkog holdinga, o sudbini gradske megatvrtke raspravljalo se u utorak i na sjednici (matičnog) skupštinskog Odbora za gospodarski razvoj. Odbor je većinom glasova dao suglasnost Zagrebačkom holdingu za pokretanje statusnih promjena podjele s osnivanjem trgovačkih društava s ograničenom odgovornošću. Članovi Uprave Holdinga najavili su kako namjeravaju krenuti s privatizacijom Holdinga koji je, prema podnesenom izvješću, 2012. godinu završio s gubitkom od 359 milijuna kuna.

Kako je objasnila Mirka Jozić, direktorica Službe za financije Zagrebačkog holdinga, Holding će od Gradske skupštine zatražiti prethodnu suglasnost za početak provedbe restrukturiranja, koje uključuje i privatizaciju trgovačkih društava i podružnica koje se bave tržišnom djelatnošću.

Davorka Pejnović, pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo rekla je da je na Skupština Zagrebačkog holdinga na sjednici održanoj 16. kolovoza donijela odluku da se od Gradske skupštine Grada Zagreba zatraži prethodna suglasnost za pokretanje postupaka statusnih promjena podjele s osnivanjem trgovačkih društava s ograničenom odgovornošću za podružnice AGM, Čistoća, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, Robni terminali, Vodoopskrba i odvodnja, Tržnice i Zrinjevac.

Objasnila je da se dijelom  radi o usklađivanju djelatnosti sa zakonskim odredbama budući da je Zakonom o vodama određeno osnivanje trgovačkog društva za obavljanje djelatnosti javne vodoopskrbe i javne odvodnje, dok novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom također nameće otvaranje zasebnog društva s ograničenom odgovornošću.

Tržišna konkurentnost

„Što se tiče ostalih podružnica, one najveći dio svojih prihoda ostvaruju prodajom usluga građanima i gospodarstvu na tržištu, nisu kreditno opterećene obavljaju tržišne djelatnosti, pa će im izdvajanje iz Holdinga možda osigurati lakše stjecanje financijskih sredstava“, mišljenja je Pejnović, dodajući kako će pribavljanje sredstava pod povoljnijim uvjetima omogućiti daljnje investicije i modernizaciju obavljanja djelatnosti, a time i dugoročnu konkurentnost na tržištu.

Inače, podjela društava je statusna promjena koja omogućava da se društvo kapitala podjeli na dva ili više društava, na način da društvo koje se dijeli prenosi dio ili svoju cjelokupnu imovinu na drugo društvo ili društva. U konkretnom slučaju podjela Društva provela bi se na način da se Društvo podijeli, osnuju trgovačka društva s ograničenom odgovornošću AGM, Čistoća, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, Robni terminali, Vodoopskrba i odvodnja, Tržnice i Zrinjevac te brišu dosadašnje podružnice iz sudskog registra. Osnivač navedenih trgovačkih društava bit će Grad Zagreb jer na taj način novoosnovana trgovačka društva imaju kontinuitet u pravnom sljedništvu svih pravnih prednika.

SDP-ovac Nenad Livun (SDP) ovakav je prijedlog nove Uprave opisao kao početak rasprodaje Holdinga. Ukazao je kao bi u prvom planu trebali biti gubitaši i njihovo saniranje, a ne trgovačka društva koja posluju s dobiti. S konstatacijom se nije složila Davorka Pejnović, a predstavnik Holdinga mu je odgovorio kako se paralelno radi na restrukturiranju svih podružnica, osobito onih koje su u najvećim problemima.

Član Odbora Dražen Bilokapić (HDZ) predbacio je što se preustroj Holdinga predlaže u etapama, ukazavši kako je dano premalo podataka kako bi se mogla donijeti kvalitetna odluka. Ocijenio je kako se od njih očekuje da podrže prijedlog, a da pri tom ne znaju kako će preustroj u konačnici doista izgledati.

Stern_Davor_odborPredsjednik Odbora Davor Štern podržao je najavljene promjene u Holdingu, navodeći kako je situacija takva da ne trpi nikakvo „odugovlačenje“. „Radi bolje analize i problema koje imamo i nužnosti restrukturiranja i preustroja bilo bi dobro da imamo više vremena, no mi smo sada u situaciji da gasimo požar“, rekao je.

Štern je za HRT izjavio kako smatra da bi u privatizaciju mogao ići, primjerice, Zrinjevac koji se brine za parkove i zelene površine, ali ne i Gradska plinara, Vodoopskrba i odvodnja ili ZET, jer su to strateški važne tvrtke.

Sindikati za pretvaranje podružnica u samostalna trgovačka društva

Predstavnici sindikata u Zagrebačkom holdingu, koji okupljaju više od polovice od gotovo 12.000 zaposlenih, pozdravili su najavu pretvaranja nekoliko Holdingovih podružnica u trgovačka društva i ne vjeruju da će se naprečac ići u njihovu privatizaciju.

Sindikati pozdravljaju povratak Holdingovih podružnica u trgovačka društva, ukoliko to ne bi dovelo do toga da se nove tvrtke odmah zatim rasparceliraju i privatiziraju. „U tom slučaju znat ćemo reagirati“, izjavio je Hini Darko Kleinberger, voditelj Koalicije sindikata Zagrebačkog holdinga s 3.500 članova.

„U trgovačkim društvima bolja je kontrola nad svime, a ovako je nije bilo ni nad čime“, poručio je. „Neki su, primjerice, bili zaposleni u direkciji, a radili su u podružnici, ili su kao referenti bili zaposleni u Vodoopskrbi i odvodnji, a radili u Gradskom stambenom – komunalnom gospodarstvu“, dodaje sindikalac. (zg-magazin)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni