Počeo štrajk prosvjetara, zahtijevaju povećanje plaća za 4 %

Počeo štrajk prosvjetara, zahtijevaju povećanje plaća za 4 %

Ministar Mornar poručuje kako nema novca za povećanje plaća te smatra neprihvatljivim neposredno prije izbora stvarati obveze sljedećoj Vladi, koja god ona bila

Štrajk u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama započeo je u petak ujutro i trajat će do ispunjenja zahtjeva o povećanju plaća zaposlenika za 4 posto.

Štrajk se temelji na povećanju plaća zdravstvenih radnika koje je Vlada ugovorila početkom kolovoza, a organiziraju ga četiri sindikata: Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja te Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

„Prosječna plaća u obrazovanju sa svim dodacima, prema podacima DZS-a, iznosi 5.508 kuna i ispod je prosječne plaće u Republici Hrvatskoj (5.685). Valja znati da ta prosječna plaća u RH, kada se uspoređuje s plaćama po stručnim spremema, ne dostiže niti prosječnu plaću radnika s višom školskom spremom u RH“, priopćili su iz Sindikata hrvatskih učitelja iz kojeg naglašavaju kako je u prosjek obrazovanja uključeno i visoko školstvo, koje po logici stvari ima viša primanja od drugih sektora obrazovanja, zbog čega su podaci još porazniji. Primjerice, prosječna plaća u osnovom školstvu iznosi 4.974 kuna, navodi Sindikat.

S druge strane, ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar u četvrtak je podsjetio da je zdravstvo nadoknadu za ukinutih 4, 8 i 10 posto dobilo tek nedavno, te da po podacima Fine prosječna plaća koju nastavno osoblje s VSS-om dobiva u srednjim školama iznosi 6.560 kuna, a u osnovnim školama 6.365 kuna.

U otvorenom pismu nastavnom osoblju ministar navodi kako novca za povećanje plaća jednostavno nema te moli učitelje da još jednom promisle je li štrajk rješenje teškoća s kojima se svi u sustavu odgoja i obrazovanja svakodnevno susreću.

Smatra neprihvatljivim neposredno prije izbora stvarati obveze sljedećoj Vladi, koja god ona bila. Kao odgovor sindikalnom pozivu da djeca ne dolaze u školu, Mornar je izjavio da je “djeci mjesto u školama, a ako ne dođu, neće dobiti neopravdane sate, no svejedno će biti najveće žrtve štrajka”.

Nije poznato koliko će nastavnog osoblja uistinu danas štrajkati, dio škola unaprijed je objavio da neće sudjelovati, druge su pak najavile da će veći dio profesora štrajkati, a neke su dale jasan naputak učenicima da trebaju doći u školu pa će, ovisno o broju nastavnika koji su u štrajku, organizirati daljnji rad. (I.C.)

Komentari su zatvoreni