Počeo Europski tjedan mobilnosti

Počeo Europski tjedan mobilnosti

U organizaciji Grada Zagreba od 16. do 22. rujna održavat će se Europski tjedan mobilnosti „Krećite se s nama” (Walk with us), najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare koja se održala na Trgu Bana Jelačića. Ovogodišnje je središnje geslo „Sigurno hodanje i biciklizam”, a trebalo bi potaknuti ljude na odabir aktivnih načina kretanja, odnosno kombinacije hodanja ili vožnje bicikla kao i upotrebe javnog prijevoza.

Prema riječima zamjenice gradonačelnika Jelene Pavičić Vukićević cilj je sedmodnevne manifestacije „osim zdravog načina života i kretanja i da se Zagreb poveže sa tom europskom idejom. Posebice jer je naša metropola u mreži europskih gradova koja potiče na kretanje”.

Pokrenuo se europski tjedan, a već je obuhvatio rekordan broj malih i velikih gradova, čak 2792 odnosno prihvatile su ga 54 zemlje u svijetu.Vrhunac mu je rečeno je „Dan bez automobila” kada gradovi sudionici određuju jedno ili više područja namijenjeno isključivo pješacima i biciklistima. Zagreb od 2001. godine obilježava Dan bez automobila, a 18. godinu zaredom organizira sedmodnevni program aktivnosti ,ispunjavajući kao „zlatni sudionik” sve kriterije europskog tjedna mobilnosti.

Na tragu toga 2012. godine Zagreb je osvojio prestižnu nagradu „Mobility Award 2012” za organizaciju mnoštva događanja. Koordinator je aktivnostima Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u čemu su mu se pridružili i ostali uredi, službe i udruge. Mnogo čemu će se Zagrepčani moći naučiti u tjednu kretanja, ponajprije kako ispravno koristiti autosjedalice. Pripomoći će u svemu i Policijska uprava Zagrebačka koja će provoditi preventivno – represivnu akciju nadzora upotrebe sigurnosnog pojasa dječjih sjedalica, ali i mobitela. U tome su im se pridružile i savjetnice za autosjedalice Udruge Roda. Na info pultu Nextbike-a, na Glavnom kolodvoru Zagrepčani će se upoznavati i sa sustavom rada javnih bicikala. Saznat će sve o mogućnosti korištenja takve vrste bicikala odnosno 24 sata imat će priliku besplatno koristiti Nextbike usluge. Upotpunit će manifestaciju i informarivne radionice Zg Foruma u Gajevoj 27, „Strateško razvojno planiranje i održiva mobilnost”.

Posjet Državnom hidrometeorološkom Zavodu također je jedna od aktivnosti tjedna mobilnosti. Vozači ZET-a poučit će se o specifičnostima prijevoza osoba sa invaliditetom, a Hrvatski autoklub organizira će stručni skup „Sigurnost i mobilnost”. U srijedu, 18. rujna upriličiti će se za vrtićku djecu i njihove odgajatelje vožnja tramvajem Črnomerec – Dubrava -Prečko – Borongaj. Nisu zaboravljeni ni stariji koji će odraditi međugeneracijsko vježbanje u Domu sveti Josip Zagreb, a u parku Ribnjak Zagrepčani će, u srijedu i četvrtak moći odraditi medicinsku gimnastiku sa rekvizitima ( lopte, rastezljive trake). Bit će, kažu organizatori, i zajedničke šetnje korisnika Doma za starije osobe Ksaver koji će se zaputiti na Sljeme.

Građani će saznati i „Gdje tramvaji spavaju” a Nastavni Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar” upoznat će sve zainteresirane građane o tome što jest onečišćenje zraka odnosno koliko je glasna tišina. U subotu, 21. rujna od 10 do 12 sati u Parku stara Trešnjevka ispred tamošnje općine upriličit će se šetnja predstavnika osoba sa invaliditetom i Grada. Oni će se kretati Ozaljskom ulicom do Trešnjevačkog placa, kako bi upozorili na sigurno kretanje slijepih sugrađana odnosno bicikliste poučili odgovornosti i kulturi vožnje. Sve se informacije o tjednu kretanja mogu saznati na web stranicama www.mobilityweek.eu, odnosno www.zagreb.hr. (S. K.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni