Počeo Advent u Zagrebu 2018.

Počeo Advent u Zagrebu 2018.

Deveti po redu Advent u Zagrebu trajat će od 1. prosinca do 6. siječnja 2019.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u subotu su navečer na Trgu bana Jelačića otvorili deveti Advent u Zagrebu. Početak manifestacije obilježen je paljenjem prva adventske svijeće na Manduševcu, koju je zapalio gradonačelnik Bandić, uz nastup kulturno-umjetničkih društava koji su u narodnim nošnjama i izvodili božićne pjesme.

Oko Manduševca okupilo se mnoštvo Zagrepčana i turista, a trenutak paljenja s oduševljenjem je pozdravljen trenutak paljenja adventskih svjećica na središnjem zagrebačkom trgu.

»Zagrebački Advent najbolji je u Europi već tri godine zaredom, za ovaj uspjeh najviše su zaslužni Zagrebčani, njihovo srce, njihova toplina i širom otvorena vrata Zagreba« izjavio je gradonačelnik Bandić koji je naglasio kako je u dodjeli tri uzastopne titule »presudilo« klizalište na Trgu kralja Tomislava kao nešto što nema niti jedan drugi grad.

Nakon što je zapaljena prva adventska svijeća, predsjednica Republike otvorila je i Božićnu bajku, lokaciju s bajkovitim kućicama na Trgu Bana Jelačića s božićnom gastronomskom ponudom i glazbenim božićnim hitovima.

Na večerašnjem otvorenju zagrebačkog adventa bili su i izaslanik predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, ministar turizma Gari Cappelli i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić.

»Svečano proglašavam Božićnu bajku otvorenom. Neka krene padat’ snijeg!«, rekla je predsjednica nakon čega su se pahulje umjetnog snijega zavijorile iznad adventskih kućica uz oduševljenje brojnih turista.

U subotu navečer svečano je otvoren i Ledeni park na Trgu kralja Tomislava, najveće klizalište na otvorenom u ovom dijelu Europe.

Advent u Zagrebu tri puta za redom bio je europski pobjednik natjecanja European Best Christmas Destination. Riječ je o jednoj od najvažnijih turističko-kulturnih manifestacija za zagrebački i hrvatski turizam, koja bogatim programom želi stvoriti što ljepši predblagdanski ugođaj.

Deveti po redu Advent u Zagrebu trajat će od 1. prosinca do 6. siječnja 2019., a tradicionalno počinje paljenjem prve adventske svijeće na vijencu oko Manduševca na Trgu bana Jelačića.

Vikendima besplatan javni gradski prijevoz

Kako bi se osigurao pravi doživljaj zimske bajke, svakog vikenda tijekom Adventa u Zagrebu, od subote, 1. prosinca pa sve do nedjelje, 6. siječnja 2019. godine, Zagrebački električni tramvaj besplatno će prevoziti putnike.

Javni gradski prijevoz tramvajima i autobusima bit će besplatan na području grada Zagreba, odnosno na području I. tarifne zone, u dane vikenda, točnije petkom od 12 sati do nedjelje u ponoć.

Zbog uobičajeno veće potražnje, posjetitelje će u adventskom razdoblju, svakodnevno sve do ponoći, prevoziti i zagrebačka Stara dama – uspinjača.

 Poruka gradonačelnika i preporučene lokacije za parkiranje
Advent u Zagrebu – regulacija prometa
Program Adventa u Zagrebu 

(Hina/Zagreb.hr/zg-magazin.com.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni