Počeo 10. Zagreb film festival

Program festivala održavat će se na šest zagrebačkih lokacija – u kinima Europa, Grič, Tuškanac, Dokukino KIC te u Zagrebačkom plesnom centru koji će za potrebe festivala na tjedan dana postati atraktivna kino-dvorana / Na festivalu će biti prikazano oko stotinu filmova u deset programa, koje u prosjeku pogleda oko 30 000 gledatelja

Deseto izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 14. do 21. listopada 2012. godine. Program festivala održavat će se na šest zagrebačkih lokacija – u kinima Europa, Grič, Tuškanac, Dokukino KIC te u Zagrebačkom plesnom centru koji će za potrebe festivala na tjedan dana postati atraktivna kino-dvorana. Također, dio programa bit će prikazan u Muzeju suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu. Šireći se preko Save, Zagreb Film Festival više se no ikad suživljava s gradom te ostaje najveći i najvažniji filmski festival za Zagrepčane i posjetitelje grada Zagreba. Na festivalu će biti prikazano oko stotinu filmova u deset programa, koje u prosjeku pogleda oko 30 000 gledatelja.

Glavni, natjecateljski program festivala donosi međunarodne nove debitantske naslove, odnosno prve i druge filmove redatelja – 12 dugometražnih igranih, od kojih je jedan izvan konkurencije 10 kratkih igranih te 16 dokumentarnih filmova. Filmovi se natječu za nagradu festivala Zlatna kolica u svojoj kategoriji.  Pored međunarodnog programa, festival predstavlja i natjecateljski nacionalni program kratkometražnih filmova Kockice u kojemu će biti prikazano 11 filmova novih autora iz Hrvatske s ciljem promocije i poticanja domaće filmske produkcije.

Uz glavni program, festival će i ove godine predstaviti svoja tri stalna popratna programa; Bibijada – program filmova za djecu; Moj prvi film, inspiriran istoimenom knjigom Stephena Lowensteina, ; Velikih 5, program aktualnih filmova pet velikih europskih kinematografija koji je osvojio zagrebačku publiku i postao jedan od najposjećenijih popratnih programa, a donosi novi europski film iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije.

Zagreb Film Festival svake godine predstavlja još nekoliko filmskih programa čija je uloga često edukativna. Neki od ovih programa dosad bili su: Red Westerns i Kotač (u suradnji s Međunarodnim filmskim festivalom u Rotterdamu), Film: Protest, Film kao propaganda (selektor Daniel Rafaelić), Bunker (selektor Bernd Buder, Berlinale)..i mnogi drugi.

Ono što će zasigurno razveseliti sve poklonike dokumentarne forme je retrospektiva filmova Michaela Glawoggera. Redatelj će biti i gost festivala te predsjednik tročlanog žirija koji će odlučivati o najboljem dokumentarnom filmu ovogodišnjeg festivala.  Uz filmske programe, na festivalu se održavaju i brojna predstavljanja festivala, instituta, promocije knjiga, predavanja, izložbe fotografija te u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom – scenaristička radionica Palunko.

Organizator festivala je Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival. Informacije o programu mogu se pogledati na: http://www.zagrebfilmfestival.com/index.php?page=d0&lang=hr. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni