Počeli radovi na sanaciji tunela Grič, budućoj turističkoj atrakciji Zagreba

Počeli radovi na sanaciji tunela Grič, budućoj turističkoj atrakciji Zagreba

Tunel se, kako je već ranije najavljeno, planira oživiti raznim kulturnim i drugim sadržajima

Radove na prvoj fazi sanacije tunela Grič, vrijednoj 1,35 milijuna kuna otvorio je u ponedjeljak gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, u društvu suradnika. Tunel dugačak 350 metara spaja Mesničku i Radićevu ulicu, građen je 1940-ih godina i paralelan je s Ilicom na koju ima četiri izlaza, koje se također planira otvoriti za javnost.

Radovi na tunelu odvijat će se u tri etape: nakon prve faze radova, odnosno sanacije tunela kako bi bio siguran za korištenje, druga faza će biti traženje vertikalnog izlaza na Gornji Grad.

tunel_gric_ulaz

»Jedna solucija je Gradec, a druga Vranicanijeva poljana – još nismo odlučili«, rekao je zagrebački gradonačelnik dodavši da je to odluka koja se mora donijeti u dogovoru s povjesničarima i zaštitarima, kako bi se pomirila povijest grada s planiranom funkcijom.

Gradonačelnik je također naglasio kako nije slučajnost da se radovi na tunelu i na Radićevoj odvijaju u isto vrijeme, a završetkom oba projekta najviše će profitirati Zagrepčani, poglavito stanari, te turisti.

Treća faza je dodatni turistički sadržaj za Zagreb koji bilježi dvoznamenkasti broj postotnog povećanja dolaska turista. Tunel se, kako je već ranije najavljeno, planira oživiti raznim kulturnim i drugim sadržajima.

»Mi kao stanari izuzetno smo zadovoljni uređenjem Radićeve, strpljivi smo i znamo da ćemo svi profitirati, a osobito s ovim prolazom koji će biti turistička atrakcija«, istaknuo je Roman Lalić, predstavnik Mjesnog odbora Gornji Grad.

Voditelj projekta sanacije tunela Ivica Blažun objasnio je da će radovi trajati 60 dana: sanirat će se obloga tunela, urediti pod, obnoviti drenažni sustav, sanirati odvodnja, napravit će se nove instalacije struje i razglasa, urediti izlazi prema Ilici te vrata koja su nekad bila na ulazu u tunel, u skladu s povijesnim matricama.

Gradonačelnik Milan Bandić u razgovoru s pročelnikom Gradskog ureda za graditeljstvo Dinkom Bilićem
Gradonačelnik Milan Bandić u razgovoru sa suradnicima tijekom obilaska tunela

Uz isprike stanarima zbog radova, gradonačelnik je obećao kako će se raditi u dvije smjene, kako bi radovi bili što prije gotovi te se osvrnuo na spor s stanarima zgrade u Radićevoj 19, u čijoj se veži nalazi izlaz iz tunela: Sjest ćemo s ljudima i vidjeti što možemo napraviti, ništa nećemo raditi na silu.

»Dva mjeseca će trajati radovi, a do tad ćemo sigurno naći rješenje«, zaključio je. (zagreb.hr / zg-magazin.com.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni