Počeli Dani zagrebačkih trešanja

Počeli Dani zagrebačkih trešanja

Kako je istaknuo predsjednik Udruge ZG trešnja, ing. Zlatan Kljaković Gašpić, domaći proizvođači će za godinu-dvije zadovoljiti zagrebačke potrebe za trešnjama. „Za koju godinu imat ćemo proizvodnju od preko 500 tona trešanja i kad zadovoljimo potrebe naših građana krenut ćemo u izvoz“, najavio je

Gradonačelnik je pozvao građane da se strpe još tjedan dana kada će mjerica trešanja pojeftiniti sa 15 na 10 kuna

„Dani zagrebačkih trešanja“, naziv je manifestacije koju je u petak, na Trgu kralja Tomislava otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ovim događanjem nastoji se promovirati proizvodnja trešanja u Zagrebu i okolici, a u postupku je i brendiranje trešanja s tog područja.

Manifestaciju treću godinu zaredom organiziraju članovi  proizvođača trešanja – Udruge ZG trešnja,  u suradnji sa Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo. Dani trešanja traju do 15. srpnja, a štandovi na kojima, kako je rekao gradonačelnik Bandić, „građani mogu kupiti najbolje trešnje u gradu“, postavljeni su na devet lokacija. Prema njegovim riječima, u manifestaciji sudjeluje 15 proizvođača trešanja.

Kako je istaknuo predsjednik Udruge ZG trešnja, ing. Zlatan Kljaković Gašpić, domaći proizvođači će za godinu-dvije zadovoljiti zagrebačke potrebe za trešnjama, a trenutno ih se uzgaja na površini od 300 hektara. „Za koju godinu imat ćemo proizvodnju od preko 500 tona trešanja i kad zadovoljimo potrebe naših građana krenut ćemo u izvoz“, najavio je Kljaković Gašpić.

Njegova je udruga, kaže, već dobila ponude iz više zemalja za otkup cijelog uroda, ponude su davali i veliki trgovački lanci, ali oni su odlučili da će ih ponuditi građanima posredstvom malih trgovaca i vlastitih štandova. Zbog toga što je izdvojio značajna sredstva za zagrebačku poljoprivredi, a s obzirom da je i sam uspješan vinogradar i voćar, gradonačelnik Bandić je na izbornoj skupštini Udruge ZG primljen za njenog počasnog člana.

Dani_tresanja

Gradonačelnik je pozvao građane da se strpe još tjedan dana kada će mjerica trešanja pojeftiniti sa 15 na 10 kuna. „Neka se ne uvrijedi g. Kljaković Gašpić, ali moram gledati što je u najvećem interesu građana“. Predsjedniku Udruge ZG trešnja zahvalio je što su ga primili kao počasnog člana. „Kljaković me uveo u svijet trešanja, ali kad bi me još naučio da o toga dobijem još i neke novce…“, našalio se gradonačelnik.

Acko Božović iz Udruge ZG trešnja tvrdi kako su domaće trešnja kvalitetnije od uvoznih, nisu toliko tretirane i do kupaca stižu uvijek svjež ubrane, najkasnije 24 sati nakon branja. Ovogodišnji je urod, kaže, bio dobar, ali obilna kiša nanijela je velike štete jer vlaga dovela do pucanja plodova koji onda izgube konzumnu vrijednost. Požalio se kako se zasad malo trešanja prodaje. „Osjeti se da je kriza“, kaže, ali dodaje kako im je važno da se predstave građanima i grade kod njih povjerenja u kvalitetu svojih proizvoda. Lani su imali dva štanda, ove godine devet, a nagodinu bi ih moglo biti i 20-ak.

Kad je riječ o cijeni  koja se građanima čini visoka, proizvođači govore da i oni imaju velike troškove, a da su cijenama i dalje puno jeftiniji od proizvođača iz Europske unije.

Zagrebačke trešnje mogu se kupiti na devet štandova na slijedećim lokacijama u gradu:

– Gupčeva zvijezda

– Trg kralja Tomislava

– Trg Ante Starčevića

– križanje Savske i Gagarinovog puta

– križanje Vukovarske i  Lučićeve (nedaleko od Filozofskog fakulteta)

– Trg Franje Tuđmana

– Črnomerec

(B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni