Počele pripreme za Svjetsko prvenstvo frizera

Počele pripreme za Svjetsko prvenstvo frizera

Treningu su gostovali treneri frizerske reprezentacije Francuske, Yvan Aguilera-Martinez i Linda Peron-Cariou

U okviru priprema za Svjetsko prvenstvo frizera i kozmetičara, koje će se održati od 6. do 8. listopada 2012. godine u Milanu, Internacionalni tim Ceha frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore danas je u prostorijama Udruženja obrtnika Grada Zagreba održao trening potencijalnih članova za ulazak u Internacionalni tim za Svjetsko prvenstvo.

Treningu su gostovali treneri frizerske reprezentacije Francuske, Yvan Aguilera-Martinez i Linda Peron-Cariou, čiji su natjecatelji posljednjih godina bili prvaci na svjetskim natjecanjima frizera i kozmetičara. Trening je nadgledalo stručno vodstvo našeg Internacionalnog tima, na čelu s predsjednikom Ceha frizera i kozmetičara Ivicom Zanettijem i trenericom Lidijom Štokić.

Ivica Zanetti je istaknuo kako očekuje dobar plasman naših frizera s obzirom da je Hrvatska negdje na 4. odnosno 5. mjestu u Europi u frizerskim kategorijama u kojima će se natjecati u Milanu. Natjecat će se u izvedbama vjenčanih, fantasy, trend cut frizura te slaganju ekstenzija. O koliko je ozbiljnom natjecanju riječ govori podatak da se francuski natjecatelji, primjerice, počinju za njega intenzivno pripremati već šest mjeseci prije njegova početka, vježbajući po dva puta na dan.

Nastup naših natjecatelja financirala je Hrvatska obrtnička komora, ali i samo natjecatelji.

U Hrvatskoj obrtničkoj komori ističu kako su na brojnim europskim i svjetskim natjecanjima kroz proteklo stoljeće, hrvatski frizeri postizali su vrhunske rezultate – bili su prvaci bivše države te europski i svjetski prvaci. Prvo sudjelovanje hrvatskih frizera na Svjetskom prvenstvu, od samostalnosti RH, bilo je u Berlinu, 2000. godine, sljedeće u Las Vegasu 2002. godine, gdje su postignuti zapaženi rezultati. Na Svjetskom prvenstvu, održanom u Milanu 2004. godine, juniori frizeri za žene, u velikoj konkurenciji, osvojili su vrlo dobro ekipno 11. mjesto. Na Svjetskom prvenstvu frizera, održanom u Moskvi u srpnju 2006. godine, hrvatska frizerska reprezentacija osvojila je odlično 11. mjesto u tehničkoj kategoriji seniori za žene te 5. mjesto u kategoriji avangarde. U Chicagu 2008. godine, po prvi puta osvojili smo zlatno odličje. Zadnje prvenstvo održalo se 2010. godine u Parizu. (B. J.)