Počele borbe s poplavama, Zagreb nije ugrožen

Počele borbe s poplavama, Zagreb nije ugrožen

Na području Grada Velike Gorice došlo je do začepljenja odvodnih kanala i prelijevanja vode preko cesta, a vatrogasci iz Velike Gorice su radili na ispumpavanju vode iz poplavljenih kuća u mjestima Buševec, Mraclin, Rakitovec, Petrovina i Ribnica. Voda prijeti i kućanstvima na području Turopolja i Ogulineca.

Obilne kiše koje padaju već nekoliko dana na kontinentalnom dijelu Hrvatske uzrokovale su topljenje snijega, porast podzemnih voda i začepljenje kanala na nekoliko lokacija na području Zagrebačke županije. Najkritičnije je u gradovima Velikoj Gorici, Vrbovcu, Ivanić-Gradu, Dugom Selu i Sv. Ivanu Zelini gdje je došlo do poplava.

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić poručuje da ne postoji opasnost od poplava na području grada Zagreba. „Trenutno je najkritičnija situacija zato što ide ovaj vodeni val, to će onda biti kritično za Sisak, ne za Grad Zagreb, zato što Zagreb ima kvalitetno sagrađene nasipe još iz 1964. godine, kao i oteretni kanal Odra- Sava…“

Danas je u 7 sati održana izvanredna sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije na kojoj je Zoran Marković iz Hrvatskih voda istaknuo kako je najkritičnija situacija na velikogoričkom području u Petrovini, Mraclinu i Čičkoj Poljani. Istaknuo je kako su na većini ugroženih lokacija na području Zagrebačke županije na snazi redovne mjere obrane od poplave, a na zaštitnoj vodnoj građevini u Poljanskom Lugu u 7 sati je izmjeren do sada maksimalni vodostaj od 622 cm.

„Cijeli tok Save je u mjerama obrane od poplave“

Na području Grada Velike Gorice došlo je do začepljenja odvodnih kanala i prelijevanja vode preko cesta, a vatrogasci iz Velike Gorice su radili na ispumpavanju vode iz poplavljenih kuća u mjestima Buševec, Mraclin, Rakitovec, Petrovina i Ribnica. Voda prijeti i kućanstvima na području Turopolja i Ogulineca.

Meteorološka stanica na  Zračnoj luci Pleso zabilježila je kako je u posljednja 24 sata na velikogoričkom području palo čak 91 litra kiše po četvornom metru. Posljednje ovako velike oborine u iznosu od 81 litre po četvornom metru zabilježene su 9. kolovoza 1989. godine, a jučerašnje oborine predstavljaju 10 posto ukupnih prosječnih oborina u cijeloj godini.

„U večernjim satima očekuje se ulazak trećeg vodnog vala u Hrvatsku. Taj bi val u Zagreb trebao stići oko 22 sata. Tada bi vodostaj trebao iznositi oko 350 centimetara i tada se proglašavaju redovne mjere obrane od poplava. Cijeli tok Save je u mjerama obrane od poplave, što redovnih mjera do Siska, a što pripravnih stanja prema Županji. Za potrebe rasterećenja vodnog vala Ustava Prevlaka je u punoj funkciji“, rekao je Zoran Čavlović iz Glavnog sektora obrane od poplava sektora D.

Nema mjesta za paniku

No, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić poručuje da  mjesta za paniku nema. „Opasnost od poplava u Gradu Zagreba ne postoji“, umiruje Kalinić. „Trenutno je najkritičnija situacija zato što ide ovaj vodeni val, to će onda biti kritično za Sisak, ne za Grad Zagreb, zato što Zagreb ima kvalitetno sagrađene nasipe još iz 1964. godine, kao i oteretni kanal Odra – Sava koji nažalost, nikad nije produžen, međutim, on funkcionira odlično. Tako da za grad Zagreb ne postoji opasnost, osim kad se visoki vodostaj ne bi udružio s nečim drugim, primjerice s potresom“, poručuje Kalinić. U tom slučaju, upozorava Kalinić, moglo bi se dogodi da negdje popusti nasip, a u tom slučaju bi moglo doći do  problema.

Vodni val u Karlovcu također dolazi do svog maksimuma i tamo se očekuje vodostaj od 800 centimetara. Na tom su području na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Došlo je do izljevanja vode na državnu cestu D 36 koja je zatvorena na nekim djelovima.

Voda za piće nije zagađena

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije obaviještavaju kako nema saznanja da je voda iz javnih vodovoda zagađena te da se smije konzumirati. Jedino se upozoravaju stanovnici ugroženih područja kako postoji opasnost od onečišćenja bunara i lokalnih vodovoda uslijed nadiranja vode. Preporučuju da se voda iz bunara i lokalnih vodovoda prije konzumiranja prethodno prokuha.

Sljedeća sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije zakazana je danas u 18:00 sati.

ZET: Nema zastoja

Iz Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) obaviještavaju kako autobusne i tramvajske linije  voze sporije na pojedinim linijama, koje prometuju na područjima gdje su velike količine vode na kolniku. Autobusna linija broj 205 na relaciji Dubrava-Markuševec-Bidrovec prometuje obilazno preko Markuševečke Trnave zbog vode na jednom dijelu ceste. Iz ZET-a putnicima preporučuju raniji polazak prema odredištima.Prestanak oborina i djelomično razvedravanje očekuje se navečer i u noći, dok se u gorskim predjelima očekuje snijeg.

(zg-magazin)

 

 

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni