Počela Operacija Maslenica, uspostavljen redovni let “jumbo jeta”

Počela Operacija Maslenica, uspostavljen redovni let “jumbo jeta”

Tijekom akcije hrvatski vojnici i policajci oslobodili su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zračnu luku Zemunik / Između Londona i New Yorka redovito počinje letjeti zrakoplov Boeing 747, popularni jumbo jet

Dogodilo se na današnji dan, 22. siječnja:

1830. – U Splitu rođen hrvatski književnik i političar Luka Botić, a živio je samo 33 godine. Bio je jako sklon idejama narodnog preporoda i nakon pada Bachovog apsolutizma postaje zastupnik u Saboru, gdje se bori za ujedinjenje Hrvatske i Dalmacije. U književnom smislu velik je uspjeh postigla njegova pripovijest u stihu Pobratimstvo, a njegovo glavno djelo, spjev Bijedna Mara, bilo je vrlo popularno među suvremenicima. Smatra se osnivačem hrvatskoga romantičnog epa.

1911. – Na Samoborskom gorju organizirano prvo Prvenstvo Hrvatske i Slavonije u sanjkanju za pojedince te za muške i ženske parove. Staza od perivoja Plešivice do gostionice »Horvat« (danas »Vidikovac«) u duljini od 1200 metara bila je dobro uređena. Članovi HAŠK-a su utabali snijeg, a bilo je sagrađeno i pet sniježnih nasipa na oštrim zavojima. Natjecalo se gotovo cijelog dana.

1993. – Borbama na terenu 22. siječnja u 6 sati ujutro započela Operacija Maslenica – oslobodilačka operacija hrvatskih oružanih snaga i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova. Akcija je planirana i izvedena u razdoblju od 6. do 27. siječnja, kako je i bilo predviđeno, a djelovanja na terenu započela su upravo na današnji dan. Izveli su je generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač. Tijekom akcije hrvatski vojnici i policajci oslobodili su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zračnu luku Zemunik. Naknadno je oslobođena i brana Peruča koju su pobunjeni Srbi namjeravali dići u zrak. U provedbi ove operacije bile su angažirane sve grane oružanih snaga, a cilj je bio povezati hrvatski sjever s jugom, pa je akcija bila ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske.

2004. – U Zagrebu umro glumac i redatelj Anton Marti (rođen 10. travnja 1923.); redatelj u Koparskom i Tršćanskom kazalištu. Režirao je veliki broj zabavnih i dramskih emisija za TV Ljubljanu, a većinu je opusa ostvario za TV Zagreb.

1189. – Francuski kralj Filip II. August te engleski kralj Henrik II. I njegov sin Rikard I. Lavljeg Srca objavili su odlazak u Treći križarski rat protiv sultana Saladina. U ožujku im se pridružio njemački car Fridrik I. koji se utopio u Anatoliji.

1788. – U Londonu rođen George Gordon Noël Byron (umro: 19. travnja 1824. u zapadnoj Grčkoj). »Nisam volio svijet, niti je svijet volio mene«, zapisao je Byron u svom najpoznatijem spjevu Childe Harold i u toj rečenici sažeo svoju ljudsku i pjesničku sudbinu. Rodio se u obitelji normanskog podrijetla čiji je najstariji poznati član u Englesku stigao s Vilimom Osvajačem.

Školovao se u Harrowu i Cambridgeu, a kao 18-godišnjaku izlazi mu prva pjesnička zbirka Sati dokolice. Byron 1809. odlazi na putovanje Španjolskom, Maltom, Albanijom i Grčkom. Vrativši se u Englesku objavljuje prva dva pjevanja Childe Harolda te preko noći postaje slavan. Harold je tek obličje kroz koje progovara sam Byron. U njemu je Byron stvorio mit o melankoličnom buntovniku, izgnaniku, grešniku, izazivaču moralnih i društvenih normi.

Nakon prvih poglavlja Childea Harolda piše melodramatske priče u stihu. Uz jednu od njih, Gusar vezana je i zanimljivost da je u jednom danu u Londonu prodano 13 tisuća primjeraka. Godine 1815. oženio se konzervativnom djevojkom iz ugledne obitelji koja ga je napustila ubrzo nakon rođenja kćeri, otkrivši lordovu rodoskrvnu ljubav prema polusestri. Byron se odlučuje na odlazak iz Engleske. Iako hrom od djetinjstva, žene je očaravao. Nižu se ljubavne avanture i skandali na Ženevskom jezeru, potom u Veneciji. Tamo nastaje Beppo, opušten i ironočan spjev u kojem je pronašao odgovorajući oblik za svoj cinizam i kolokvijalni način izražavanja te postaje najcjenjenijim engleskim pjesnikom. Nakanivši se tiho narugati svemu piše epsku satiru Don Juan.

U Genovi nastaje Byronova posljednja velika pjesma Vizija posljednjeg suda, koja predstavlja njegovu reakciju na traženje engleske vlade da se njegova knjiga zabrani i proglasi osnivačem i poglavarom sotonske škole.

1901. – U Osbourne Houseu na otoku Wightu umrla kraljica Velike Britanije i carica Indije Viktorija (rođena 24. svibnja 1819.) koja je vladala od 20. lipnja 1937. Njezinom smrću završilo je viktorijansko doba, tijekom kojega je država unatoč mnogim previranjima izrasla u svjetsku velesilu. Tri tjedna rije smrti priznala je Australiji položaj dominiona. Među građanima je bila vrlo omiljena i zato što je mudro održavala političku ravnotežu i učvrstila demokraciju u svojoj zemlji.

1905. – Zbog opće bijede i ponižavajućeg poraza Rusije u ratu s Japanom, u Sankt Peterburgu su održani mirni prosvjedi ispred Zimskog dvorca, tijekom kojih je izražena potpora caru te je zatraženo zauzimanje za poboljšanje položaja. Unatoč tomu, policija je pucala na prosvjednike; ubijeno ih je oko 500, a prosvjedi su se proširili i na druge gradove i u njima je sudjelovalo oko 200 000 ljudi. Nakon krvave nedjelje car Nikola II. Obećao je donošenje ustava.

boeing_7471970. – Između Londona i New Yorka redovito počinje letjeti zrakoplov Boeing 747, popularni jumbo jet, koji može prihvatiti gotovo 500 putnika i dosegnuti brzinu od 1030 km/h. Zračni putnički promet s golemim zrakoplovima od tada postaje masovna pojava.

2006.Evo Morales prisegnuo kao neposredno izabrani predsjednik Bolivije. To je prvi predsjednik indijanskoga porijekla u Južnoj Americi uopće. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni