Počela isplata naknada za rodina gnijezda

Počela isplata naknada za rodina gnijezda

Iz godine u godine na području Zagrebačke županije uočava se sve veći broj gnijezda. U 2015. godini zabilježeno je 237 gnijezda: 86 na obiteljskim kućama i 151 na stupovima

Vlasnici, odnosno korisnici objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćena je naknada u iznosu od 700 kuna po gnijezdu. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zagrebačka županija osigurali su i u 2015. godini sredstva za provedbu projekta Zaštita i očuvanje bijele rode u 2015. godini na području Zagrebačke županije. Korisnicima koji naknadu primaju putem tekućeg računa novac je već treba »sjesti«, a onima kojima stiže putem pošte stići će u narednih nekoliko dana.

Ovim projektom se, sedmu godinu za redom, vlasnicima/korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje isplaćuje naknada za održavanje krovišta. Ove godine ukupno je isplaćeno 60.300 kuna za 86 gnijezda na obiteljskim kućama, gospodarskih objektima i pripadajućim zgradama.

Projekt Zaštita i očuvanje bijele rode na području Zagrebačke županije pokazuje rezultate, iz godine u godine na području Zagrebačke županije uočava se sve veći broj gnijezda. U 2015. godini zabilježeno je 237 gnijezda: 86 na obiteljskim kućama i 151 na stupovima

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije zahvaljuju svim stanovnicima Županije što pomažu u brizi i očuvanju ove posebne vrste. (zg-magazin)