Počast antifašistima

Počast antifašistima

(Foto: www.zagreb.hr)

U povodu Dana antifašističke borbe, 22. lipnja, izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno zamjenicama gradonačelnika Jelenom Pavičić Vukičević i Oliverom Majić i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, danas su položili vijence i zapalili svijeće na groblju Mirogoj, kod Grobnice narodnih heroja.

Pavičić Vukičević je poručila kako se svi moramo okrenuti budućnosti jer je antifašizam istinska vrijednost i europsko, kulturno i povijesno nasljeđe koje dijelimo sa svim slobodoljubivim i demokratskim zemljama. Podsjetila je i kako je antifašizam upisan u Ustav Republike Hrvatske te je time ugrađen u temelje našeg društva.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin poručio je kako se Dan antifašističke borbe obilježava jer su hrvatski partizani u Drugom svjetskom ratu bili pobjednici nad fašizmom i nacističkim režimom te zajedno s antifašistima Europe okrenuli novu stranicu povijesti.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je pak u povodu Dana antifašističke borbe uputio čestitku svojim sugrađanima.

»Čestitam vam 22. lipnja, Dan antifašističke borbe! Tragedija Drugoga svjetskog rata nam je svima opomena da se za mir, slobodu, ravnopravnost, toleranciju i ljudska prava – vrijednosti na kojima počivaju moderna društva, treba skrbiti te da ih treba promicati i neprestance potvrđivati«, stoji u gradonačelnikovoj poruci.

»To je naš dug prema onima koji su potkraj prve polovine prošlog stoljeća branili univerzalne ljudske vrijednosti, ali i prema vlastitoj budućnosti. Stoga, gradimo Zagreb i Hrvatsku kao prostor tolerancije, solidarnosti i dijaloga gdje se iskreno uvažava i živi multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost i u kojem za pogreške iz prošlosti mjesta nema!«, zaključuje se u čestitci gradonačelnika Bandića. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni