Po novom modelu naplate pakiranja cijeli Zagreb bi bio podijeljen na pet zona

Po novom modelu naplate pakiranja cijeli Zagreb bi bio podijeljen na pet zona

Na Zagrebačkom velesajmu jučer je održan radni sastanak na kojem se raspravljalo o mjerama za poboljšanje prikupljanja otpada te uvođenju naplate parkiranja na području cijeloga Zagreba. Iako zagrebački gradonačelnik Milan Bandć, predstavnici uprave i podružnica Zagrebačkog holdinga te predsjednici gradskih četvrti i mjesnih odbora nisu odlučili na koji bi se način konkretno trebao promijeniti sustav naplate parkiranja u našem gradu, zaključeno je da bi on morao biti – »pravedniji«.

Gradonačelnik Bandić tvrdi da se cijena parkiranja neće povećati, ali da bi se trebao organizirati novi sustav naplate koji bi se odnosio na područje cijelog Zagreba.

»Moj je prijedlog bio, koji je objeručke prihvaćen, da sjednu ljudi iz mjesne samouprave, našeg odjela za promet, predstavnici mjesnih odbora i gradskih četvrti, i dogovore novi sustav naplate parkiranja u cijelom gradu. On će biti pravedan, održiv, provediv i racionalan – rekao je gradonačelnik Bandić«, javlja Radio Sljeme.

No gradonačelnik napominje kako se sustav naplate parkiranje neće mijenjati bez konsenzusa građana, mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti te struke.

Pročelnica Gradskog ureda za mjesnu samoupravu Renata Šimon kaže kako zasad još nije poznato na koji način bi se to provelo – hoće li to biti u koncentričnim krugovima pa da centar bude jedan krug i tako dalje, no odlučeno je da bi se naplatom obuhvatio cijeli grad Zagreb.

»Ideja je da svi građani budu u istom položaju, da nema onih koji plaćaju i onih koji ne plaćaju. Naravno da onaj koji spremi auto u svoju garažu neće plaćati parking«, prokomentirala je Šimon.

Prva točka dnevnog reda bilo je pak gospodarenje otpadom s naglaskom na zelenim otocima. »Očekujemo od vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti da po terenu provjere treba li nam ovoliki broj zelenih otoka, da maknemo one koji su pretrpani smećem i neuredni, smanjimo broj zelenih otoka, ali isto tako da nam pronađu lokacije reciklažnih dvorišta«, izjavila je Šimon za Radio Sljeme.

Gradski zastupnik Tomislav Stojak na svojem je Facebook profilu napisao kako bi novi sutav imao 5 parkirališnih zona.

Prokomentirao je kako se radi o novom »haraču«.

»Naravno, taj “pravedni” sustav naplate novog harača pripremit će Gradska uprava i onda će se mjesni odbori i gradske četvrti morati o njemu izjasniti«, dodaje Stojak.  

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni