Po kišnom i hladnom vremenu ultramaratonci krenuli prema Vukovaru

Po kišnom i hladnom vremenu ultramaratonci krenuli prema Vukovaru

(Foto: S prošlogodišnje utrke)

Atletičari će u pet dionica otrčati stazu od 344 kilometara, što je najduža i najzahtjevnija utrka u ovom dijelu Europe

Na Trgu siječanjskih žrtava u zagrebačkoj Kustošiji, gradonačelnik Milan Bandić označio je danas start 15. Memorijalnog ultramaratona Zagreb-Vukovar koji se održava u organizaciji Udruge dragovoljaca HOS-a i Grada Zagreba. Tijekom ultramaratona Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata atletičari će u pet dionica otrčati stazu od 344 kilometara, što je najduža i najzahtjevnija utrka u ovom dijelu Europe. I ove godine na ultramaratonu sudjeluje njegov prošlogodišnji pobjednik Lojze Primožič iz Slovenije.

Ultramaraton je organiziran u sjećanje na pripadnike zagrebačkog HOS-a, ali i na sve branitelje koji su u rujnu 1991. krenuli iz Zagreba prema Vukovaru u obranu suvereniteta Republike Hrvatske, navode organizatori. Njihov dolazak u Vukovar očekuje se u subotu iza 12 sati, na spomen području Ovčara.

Ministar branitelja Tomo Medved zahvalio je organizatoru, Udruzi dragovoljaca HOS-a koja već 15 godina zaredom organizira ovu zahtjevnu trku te je istaknuo da u Ministarstvu branitelja podržavaju ovu, ali i druge aktivnosti koje su na tragu sjećanja na žrtvu pripadnika HOS-a, ali i svih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote, poginuli ili umrli jer one odrżavaju sjećanje na sve one koji su nestali i čije kosti i danas tražimo.

Zahvalio je svim Zagrepčanima i ostalima koji su prije 25 godina dali doprinos u obrani domovine te spremnošću na žrtvu krenuli u obranu tog grada i cijele Hrvatske.

Gradonačelnik Bandić je također naglasio potrebu održavanja ultramaratona kako se hrvatski branitelji i ono što su učinili ne bi otrglo zaboravu. »Svaki narod koji ne izvuče pouku iz vlastite povijesti, morat će je ponovo proživjeti«, rekao je Bandić.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić također je podržao ovu utrku te je naglasio da se odlazak zagrebačkih dragovoljaca u Vukovar ne smije zaboraviti, kao ni sve ostale branitelje. »Dok su oni u našim mislima, oni će živjeti«, dodao je.

Delegacija Grada Zagreba u sastavu: Milan Bandić, gradonačelnik, dr.sc. Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Miodrag Demo, koordinator Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba i Vlasta Ivčević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za branitelje položila je vijenac i zapalila svijeću na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu siječanjskih žrtava.

Izaslanstvo Grada Zagreba
Izaslanstvo Grada Zagreba

Nakon svečanog starta, po kišnom i hladnom vremenu atletičari su krenuli trčati prvu dionicu od zagrebačke Kustošije do Ivanić-Grada u dužini od 50,6 kilometara.

Posebnu svečanost priredili su učenici osnovnih škola “Kustošija” i “Oton Iveković” koji su s grbovima i zastavicama Vukovara ispratili maratonce i zaželili im uspješan dolazak u Vukovar.

STARTNA LISTA

RB.

              Ime i Prezime

              Startni broj

              Država

1.

              Duško Štrbac

001

CRO

2.

              Zmago Horvat

002

SLO

3.

              Mirko Ervačić

003

CRO

4.

              Lojze Primožić

004

SLO

5.

             Robert Radojković

005

CRO

6.

              Zdravko Barić

006

SLO

7.

              Boris Ivanovič               

007

SLO

8.

              Željko Šimić

011

CRO

 (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni