Po drugi put ove godine odbijen prijedlog rebalansa zagrebačkog proračuna

Po drugi put ove godine odbijen prijedlog rebalansa zagrebačkog proračuna

Pročelnik Kojić je kritizirao gradske zastupnike jer na prijedlog izmjena proračuna nisu dobili niti jedan amandman, isto kao ni na onaj u srpnju, što se, kako kaže, jedino može tumačiti kao lijenost

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine danas su odbili prijedlog rebalansa proračuna za 2015. godinu, što je drugi put ove godine da se predstavnici grada ne slažu s predloženim izmjenama.

Iako se u srpnju predlagalo povećanje od 250 milijuna kuna, danas su zastupnici odbili smanjenje za 118 milijuna kuna.

Pročelnik Gradskog ureda za financija Slavko Kojić komentirao je kako su takve promjene, između ostalog, rezultat usklađivanja prihoda i procjena do kraja godine te pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije, koja se uplaćuje u državni proračun, pa tako Grad Zagreb istovremeno uplaćuje 750 milijuna, dok uzima 43 milijuna kuna.

Potpredsjednik Gradske skupštine i HDZ-ov zastupnik Andrija Mikulić, nije prihvatio predložene promjene, jer, kako je kazao, nije jasno kakva se politika vodi s obzirom da se prvo zahtijevalo povećanje proračuna, a sada se odjednom traži smanjenje.

„Nisam za ovakav rebalans jer ne rješava potrebe građana, te ne postoji plan za investicije, a njihovim se nedostatkom ruši cijeli sustav“, izjavio je Mikulić pritom dodavši kako je nedopustivo da gradonačelnik nije prisutan u skupštini tijekom rasprave o izmjenama u proračunu.

Slično je naglasio i Davor Bernardić (SDP) napomenuvši kako se postavlja pitanje da li u Gradu uopće postoji plan za rast prihoda.

„Nema ideja za nove investicije i za povlačenje sredstava iz EU fondova, a u isto vrijeme su u Zagrebu investicije preplovljene. Nedopustivo je da glavni grad osigura samo oko 600 tisuća kuna iz EU fondova, što je svega 0,1 promila gradskog proračuna. I dok Hrvatska raste Zagreb stagnira, no neće biti većeg rasta ako se glavni grad ne pokrene“, upozorio je Bernardić.

Od povećanja do smanjenja proračuna

Što se dogodilo u protekla tri mjeseca da smo došlo od povećanja do smanjenja proračuna pita se i Tomislav Stojak (HNS): „U planu rebalansa odustaje se od svega što je najavljeno u zadnja dva mjeseca što u pitanje dovodi vjerodostojnost Gradske uprave“, izjavio je Stojak utvrdivši kako gradski zastupnici neće biti krivi kada zbog loših politika ne bude bilo za plaće u prosincu.

S druge stranke, pročelnik Kojić je kritizirao zastupnike jer na prijedlog izmjena proračuna nisu dobili niti jedan amandman, isto kao ni na onaj u srpnju, što se, kako kaže, jedino može tumačiti kao lijenost skupštinara.

Pošto je većina zastupnika odbila predloženi rebalans proračuna naglasili su kako se nadaju da se treći prijedlog, do kojeg će, kako su uvjereni, sigurno doći biti kvalitetniji i realniji.

Manjak očekivanih prihoda

Zastupnici su ipak na današnjoj sjednici prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju gradskog proračuna do lipnja 2015. godina u kojem je zabilježeno oko 200 milijuna manje prihoda nego što se planirano, a jedan od razloga manjka je i značajan pad komunalnog doprinosa.

„Izvršenje proračuna pokazuje krvnu sliku grada koja je anemična jer je realizacija manja od planirane, nema novih načina prihoda, a najvažnije je da i dalje nema plana za rast“, naglasio je Bernardić (SDP).

Andrija Mikulić (HDZ) najavio je u ime Kluba gradskih zastupnika HDZ-HSP AS-BUZ da neće podržati prijedlog izvješća o izvršenju proračuna jer on pokazuje da je u pola godine realizirano otprilike 45 posto proračuna, što potvrđuje da je proračun „prenapuhan i vrlo nerealan”. Kao primjer naveo je male komunalne akcije, za što je bilo planirano 205 milijuna kuna, a realizirano je 25 milijuna kuna ili svega 12 posto. Unatoč tome, zastupnici su većinom glasova prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju zagrebačkog proračuna.

 

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni