Plivina investicija od 120 milijuna dolara

Plivina investicija od 120 milijuna dolara

Uz 100 milijuna dolara uloženih u nova postrojenja u Črnomercu, najavljena je dodatna investicija od još 20 milijuna dolara u proizvodnju sterilnih oblika lijekova

Svako radno mjesto u Plivi značajno multiplicira broj radnih mjesta kod brojnih dobavljača koji sudjeluju u Pliovinom proizvodnom lancu”, istaknuo je Tihomir Orešković, predsjednik Uprave Plive

U prisustvu Zorana Milanovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, dr. Branka Grčića, potpredsjednika Vlade i ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ivana Vrdoljaka, ministra gospodarstva, u Plivi je u petak svečano otvoren novi pogon za proizvodnju suhih oralnih oblika lijekova. Novi pogon na proizvodnoj lokaciji u Zagrebu omogućit će bitno povećanje Plivinih kapaciteta u proizvodnji tableta i kapsula i izravno povećati izvoz, s obzirom da je najveći dio tih proizvoda namijenjen međunarodnim tržištima.

Investicija vrijedna više od 100 milijuna dolara na Plivinoj proizvodnoj lokaciji u Zagrebu obuhvaća i preseljenje postojećeg pilot postrojenja za proizvodnju tableta u novi objekt te značajno povećanje kapaciteta za proizvodnju sterilnih oblika lijekova. Osnovna obilježja pogona su inovativna tehnologija i trenutno najmodernija i najsofisticiranija proizvodna oprema dostupna u svijetu. Navedena proizvodnja iziskuje posebne uvjete kontrole proizvodnih prostora i okoliša i predstavlja najosjetljiviji i jedan od najzahtjevnijih oblika farmaceutske proizvodnje uopće.

Godina od posebne važnosti

„Ova je godina za nas od posebne važnosti, jer privodimo kraju jedan od najvećih investicijskih ciklusa u povijesti kompanije. Zadovoljan sam što je Teva danas među najvećim privatnim investitorima u Hrvatskoj i što ukupna ulaganja u proizvodne pogone u Zagrebu i Savskom Marofu iznose više od 200 milijuna dolara. Osim rasta proizvodnje i izvoza značaj ove investicije je u otvaranju novih radnih mjesta, pri čemu treba imati na umu da svako radno mjesto u Plivi značajno multiplicira broj radnih mjesta kod brojnih dobavljača koji sudjeluju u Plivinom proizvodnom lancu”, istaknuo je Tihomir Orešković, predsjednik Uprave Plive i dodao: “S velikim zadovoljstvom danas možemo reći kako je uz već spomenuta ulaganja, upravo odobrena dodatna investicija od 20 milijuna dolara u proizvodnju sterilnih oblika lijekova.”

Predstavljajući novo proizvodno postrojenje dr. Miran Denac, član Uprave Plive i direktor Operacija Hrvatske, rekao je: “Investicije u ova postrojenja na zagrebačkoj lokaciji iznose oko 100 milijuna dolara, a u ovaj je pogon ugrađena trenutno najmodernija i najsofisticiranija proizvodna oprema. Visokostručno osoblje već je obučeno za rad na novim proizvodnim linijama, a nakon postupnog popunjavanja proizvodnih kapaciteta, u ovom pogonu otvarat ćemo dodatna radna mjesta. Zahvalio bih se i projektnom timu koji je velikom brzinom, stručnošću, dobrom organizacijom te inovativnošću u ključnim trenucima, izgradio pogon u okviru investicijskog plana.”

Ugledni gosti, u pratnji domaćina, obišli su novi pogon za proizvodnju suhih oralnih oblika lijekova koji će Plivine i Tevine kapacitete povećati za 2 milijarde tableta ili za više od 25 % na godinu. Budući da će se u novom pogonu uglavnom proizvoditi lijekovi za zahtjevno američko tržište i tržište Europske unije, komercijalna proizvodnja započet će neposredno nakon odobrenja američke regulatorne agencije (FDA) kao i drugih regulatornih tijela. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni