“Ples je jedino mjesto gdje žena mora slušati muškarca”

“Ples je jedino mjesto gdje žena mora slušati muškarca”

Mnoge je ljubav prema plesu spojila i s budućim životnim partnerima na što su posebno ponosni u Plesnom centru Salsa

Ples, smijeh, druženje i pozitivna energija, riječi su kojima možemo opisati atmosferu Plesnog centra Salsa. Otišli smo tamo u potrazi za prigodnom ljubavnom pričom za Valentinovo i dobili mnoštvo primjera ljubavi među polaznicima koji su nerijetko završili brakom.

Jedan od njih je i sam instruktor plesa Hrvoje Žaknić. „Moja sadašnja supruga ušla je u ove prostorije prije deset godina i odmah sam se zaljubio. Danas smo u braku, živimo i radimo zajedno što je nekima nezamislivo, da smo gotovo 24 sata dnevno skupa. No meni bi bilo nezamislivo da je drugačije“. Nakon što je otvorio školu plesa neko je vrijeme boravio na Kubi da bi upoznao sve čari karipskih pokreta. Kaže da ima najbolji posao na svijetu jer radi ono što voli i vidjeti svoje učenike kako dijele taj isti entuzijazam i strast je najveća nagrada. Mnoge je ljubav prema plesu spojila i s budućim životnim partnerima na što su posebno ponosni.

salsa_centar_hrvojeKod njih nisu bitni samo plesni koraci, već socijalizacija i nevjerojatna energija. Dokazuje to i činjenica da svaku nedjelju organiziraju plesnjak Salsa Groove party na kojem mogu pokazati ono što su naučili, ali je ipak najvažnije druženje i opuštena atmosfera. U ovu je nedjelju maskenbal, svatko će treba obući poput domino kockica s crnim i bijelim točkicama te će se zatim međusobno tražiti i „spajati“ na plesnom podiju.

Zbog plesa zaboravlja na probleme

Centar postoji već 13 godina, danas ima stotinjak članova, a većina ih je stigla putem preporuke. To nije samo tečaj koji se završava za dvije ili tri godine, to je i način života jer su neki polaznici ovdje već pet, sedam i devet godina. „Kada dođem ovdje odmah zaboravim na sve vani“, opisuje nam terapijski učinak plesa Marija, jedna od polaznica koja se njime bavi sedam godina i postala je gotovo profesionalna u koracima merengue, salse, bachate, kizombe, boogalooa i pachange.

salsa-plesaciSkupine nisu nužno podijeljene po dobi već po stupnju znanja, podjednak je broj muškaraca i žena, a tu se mogu sresti pojedinci svih profesija. „Ples je jedino mjesto gdje žena mora slušati muškarca,“ zaključuje Tomislav, koji je polaznik već devet godina.

Plesači imaju manje problema sa sramežljivošću pa su u prednosti pred ljepšim spolom jer se ne boje prvog kontakta odnosno dodira koji je nezamisliv u poslovnom i svakodnevnom okruženju. U njemu nema prepreka poput godišta i zanimanja, već samo zajednički entuzijazam i strast prema neodoljivim koracima.

Ivona Conjar