Plenković: Zračna luka Franjo Tuđman nova su vrata Hrvatske

Plenković: Zračna luka Franjo Tuđman nova su vrata Hrvatske

U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, državnog tajnika za vanjske poslove Francuske Republike Harlema Desira i drugih visokih uzvanika u utroak navečer je svečano otvoren novi putnički terminal Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman, koja se za redoviti promet otvara 28. ožujka.

Autori projekta novoga putničkog terminala, koji se prostire na 65 tisuća četvornih metara i projektiran je za pet milijuna putnika godišnje, su arhitekti i akademici Velimir Neidhardt i Branko Kincl. U novu zgradu ugrađeno je 35.000 prostornih metara betona, a 40.000 prostornih metara u vanjske radove, kao i 5.000 tona armature. Zgrada ima četiri etaže i osam avionskih mostova za ukrcaj, 30 šaltera za prijavu leta, 23 šaltera za kontrolu putovnica, ugostiteljske sadržaje i trgovine, a oko zgrade je parkiralište s 1100 mjesta.

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je proteklim hrvatskim vladama koje su sudejlovale u realizaciji projekta, izvođačima, koncesionarima te arhitektima Kinclu, Neidhardtu i pokojnomu prof. dr. Juri Radiću na, kako je rekao, prekrasnom arhitektonskom rješenju koje je od Međunarodne zagrebačke luke stvorilo impresivno zdanje koje će zaista biti prava vrata moderne, suvremene Hrvatske.

»Uvjeren sam da bi prvi hrvatski predsjednik bio izuzetno ponosan da je večeras ovdje i da vidi kakvu zračnu luku Zagreb danas dobiva«, dodao je.

»Ova zračna luka dio je napora Republike Hrvatske da svoju prometnu infrastrukturu stavi prije svega u funkciju svojih građana, ali i svih onih koji rado posjećuju Hrvatsku – brojnih turista koji će ovdje započeti svoj put po Hrvatskoj. Bit će ovo prigoda za mnoge da povećamo broj turista budući da turizam iznosi 18 posto BDP-a Republike Hrvatske, da ćemo s ovakvom zračnom lukom postati dodatno atraktivni i privlačni svima koji žele upoznati našu domovinu«, rekao je Plenković.

On smatra da će će gospodarske koristi od ovakve luke biti brojne te očekuje da bi se s vremenom putnički promet u Zagrebu mogao jednoga dana intenzivirati s 5 milijuna – što je s aktualnih 2.9 milijuna skoro duplo – na 8 mogućih milijuna putnika godišnje.

»Ne dvojim da će ovakva zračna luka osnažiti i našu nacionalnu aviokompaniju Croatiu Airlines koja je u dominantnom državnom vlasništvu. Vjerujem da će i ona, brojnim novim destinacijama, biti konkurentna u okviru zračnog prometa koji je danas jedan od ključnih vidova međunarodnih putovanja«, kaže predsjednik Vlade. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni