Plenković: “Žao mi je što nismo imali jednu jedinstvenu komemoraciju u Jasenovcu”

Plenković: “Žao mi je što nismo imali jednu jedinstvenu komemoraciju u Jasenovcu”

(Naslovna fotografija: Vlada RH/Hina)

Na tvrdnju da antifašizam nije stvar kompromisa te da je upisan i u našem Ustavu, Plenković je poručio kako oko tog nema dilema, dodavši da ne doživljava ovo kao temu koja ima dvije strane

U Spomen području Jasenovac jučer je održana je službena komemoracija u znak sjećanja na žrtve tog ustaškog logora. Službenoj komemoraciji prethodile su one u organizaciji manjinskih udruga i antifašista koju četvrtu godinu zaredom odaju počast ustaškim žrtvama odvojeno od službene državne svečanosti te posjet predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Spomen području Jasenovac.

»Došli smo ovdje izraziti poštovanje prema žrtvama ustaškoga logora Jasenovac. Još jednom smo tu da osudimo zločin i režim u kojem su postojali ovakvi logori poput Jasenovca«, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković novinarima nakon komemoracije u Spomen području Jasenovac, održane u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar državne imovine Goran Marić, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

»Skoro 75 godina nakon tih događanja, moramo raditi na uključivosti u društvu, na smanjenju podjela, toleranciji, dijalogu, njegovanju kulture sjećanja, na obrazovanju naših mladih o važnim trenucima hrvatske povijesti osobito Drugoga svjetskog rata«, rekao je Plenković te izrazio zadovoljstvo što je u međuvremenu, od lani do danas, predstavljen novi kurikulum povijesti koji je dobro prihvaćen unutar stručne i političke javnosti.

»Žao mi je što nismo imali jednu jedinstvenu komemoraciju«, izjavio je predsjednik Vlade, podsjetivši da je za datum i organizaciju komemoracije najvažniji Savjet Spomen-područja Jasenovac u čijem sastavu su i predstavnici manjina.

Predsjednik Vlade se nada da će razgovori i dijalog uroditi plodom sljedeće godine. »Mislim da bi to bilo zdravo i dobro za hrvatsko društvo i uopće za emancipaciju ovih tema u modernoj Hrvatskoj«, kazao je.

Na tvrdnju da antifašizam nije stvar kompromisa te da je upisan i u našem Ustavu, Plenković je poručio kako oko tog nema dilema, dodavši da ne doživljava ovo kao temu koja ima dvije strane.

»Okolnosti su bitno drugačije od trenutka kada su predstavnici Židova, Srba, Roma i antifašističkih udruga odlučili raditi odvojenu komemoraciju. Kad je riječ o politici naše Vlade nema razloga da se svrstavamo na dvije strane«, rekao je Plenković.

 Naglasio je kako vjeruje da je naša zajednička želja da se ovakvi događaji komemoriraju na primjeren način, s puno poštovanja prema žrtvama i sa željom da se dijalogom, obrazovanjem, pomirbom i kulturom sjećanja da se ovako nešto nikada više ne ponovi.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Republike Hrvatske prof. dr. Ognjen Kraus je poručio pak da sve dok se ustaški pozdrav Za dom spremni ne makne iz upotrebe neće sudjelovati u službenoj komemoraciji.

»Danas se dopušta stavljanje znaka jednakosti između NDH i antifašističkog pokreta NOB-a. Opet smo ovdje, već četvrti put, sami, mi potomci žrtava zločinačke NDH. Mi nikad nismo izjednačavali hrvatski narod s NDH, ali nećemo nikad prihvatiti da su žrtve Jasenovca i Bleiburškog polja isto«, kazao je Kraus koji je upozorio na jačanje ekstremne desnice u Hrvatskoj, prenosi N1 televizija.

Istog dana u Jasenovcu je bilo i izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem koje je u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac i preživjele zatočenike položilo vijenac kod spomenika Cvijet.

Dan prije službene komemoracije, Jasenovac je u subotu, 13. travnja posjetila Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

(Foto. Ured Predsjednice)

»Drugi svjetski rat u našoj domovini i danas budi bolna sjećanja na brojna stradanja. Polažući vijenac u sjećanje na žrtve logora Jasenovac i stojeći u tišini uz ovaj kameni cvijet, izražavam najdublji pijetet svim žrtvama koje su stradale u logoru. Neka ovo uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima. Prošlost ne možemo promijeniti, ali budućnost možemo graditi na bolji način, za ljepši i humaniji život svih ljudi u Hrvatskoj i diljem svijeta«, upisala je Predsjednica Republike u knjigu dojmova. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni