Plenković: Vjera u bolje sutra ujedinjuje građane, bez obzira na vjersku i etičku pripadnost

Plenković: Vjera u bolje sutra ujedinjuje građane, bez obzira na vjersku i etičku pripadnost

(Foto: Vlada RH)

Čestitajući Božić gradonačelnik Zagreba Milan Bandić naglasio je kako je današnji skup izvanredna prilika da unatoč ranama i teškim teretima prošlosti prihvatimo Kristov poziv i okrenemo se praštanju te hrabro i optimistično gledamo u budućnost

Ivana Vranješ

U povodu pravoslavnog Božića Srpsko narodno vijeće (SNV) u nedjelju je u zagrebačkom hotelu Sheraton organiziralo tradicionalni prijam. Ovaj značajni društveni događaj na početku godine okupio je brojne osobe iz političkog i javnog života.

U prigodnom obraćanju, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac podsjetio je kako je protekla godina bila značajna po nekoliko obljetnica, a to je bila i godina borbe za očuvanje i unapređenje demokratskih vrijednosti u Hrvatskoj, prava žena, manjina te prava izbjeglica.

„Iza nas je godina ekonomske konsolidacije, posebno Agrokora, poduzetih fiskalnih mjera za ekonomski oporavak i jačanje te socijalnu podršku i socijalnu ravnopravnost u zemlji. Iza nas je i godina buke u komunikacijskom kanalu sa susjednim zemljama”, rekao je Pupovac. Naglasio je da ovoj godini nakon petogodišnjeg zastoja treba do kraja biti provedena reelektrifikacija povratničkih srpskih naselja. Osim završetka programa obnove u ratu porušenih obiteljskih kuća, treba ubrzati zbrinjavanje bivših nosioca stanarskih prava i omogućiti zainteresiranim srpskim povratnicima povoljniji otkup stanova. Također, u 2019. godini trebalo bi završiti registraciju manjinskih srpskih škola, kadrovski popuniti i staviti u funkciju samostalni sektor za manjinsko obrazovanje, riješiti pitanje imovine srpske pravoslavne crkve i Srpskog privrednog društva Privrednik, a očekuje se obnova i izgradnja srpskih kulturnih centara u Hrvatskoj, primjerice u Zagrebu, Vukovaru, Kninu, Glini, Osijeku, Rijeci, gdje je i najveći broj pripadnika srpske nacionalne manjine.

Pupovac je naglasio da je neophodno još više učiniti, ne samo na ostvarivanju prava Srba u Hrvatskoj, nego i na unapređenju međuetničkih odnosa i ukupne tolerancije u Hrvatskoj.

„Moramo učiniti sve što je u našoj moći da odnose između Hrvatske i Srbije, Bosne i Hercegovine i drugih susjednih zemalja izvedemo iz razdoblja loših poruka, jer one nikome ne koriste, a svima štete. Tome će biti posvećeni u ovoj godini i zastupnici i srpske institucije u Hrvatskoj. Vjerujemo da ćemo u hrvatskoj Vladi i vladama susjednih zemalja naći ne samo otvorenog sugovornika, nego i posvećenog i ozbiljnog partnera. Također ćemo biti posvećeni da se izvučemo iz živog blata naših srpsko-hrvatskih, a na ovaj dan ću reći, katoličko-pravoslavnih povijesnih tema“, poručio je Pupovac.

Trebat će još vremena da zacijele rane

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao kako vjera u bolje sutra ujedinjuje građane, bez obzira na etičku i vjersku pripadnost, a božićno vrijeme je dodatna prilika za jačanje, suradnju i uvažavanje.

Naglasio je da kao što se prava pomirba između Francuske i Njemačke nije dogodila preko noći, trebat će još vremena da zacijele svježe rane u odnosima između Hrvatske i Srbije.

„Posebno bolno pitanje koje opterećuje naše odnose je pitanje nestalih osoba i rješavanje tog pitanja znatno usporava potrebu procesa pomirbe jer nas drži u prošlosti i onemogućava nas da se okrenemo izgradnji budućnosti. S tim je povezano pitanje povratka koje treba dovršiti u svim smjerovima“, istaknuo je Plenković. Smatra kako je hrvatskom društvu potrebna pomirba, tolerancija i međusobno uvažavanje.

„Moj osobni stav je da pripadnici manjine trebaju podržavati parlamentarnu većinu, trebaju biti njezin dio, jer samo tako postaju istinski akteri na našoj društvenoj i političkoj sceni. Samo tako mogu pomoći Vladi i parlamentarnoj većini da još bolje uređuju zakonska, materijalna, financijska i institucionalna pitanja koja se odnose na prava manjina“, poručio je Plenković.

Bandić parafrazirao Teslu

Čestitajući Božić gradonačelnik Zagreba Milan Bandić zahvalio je pripadnicima srpske nacionalne manjine što ovim prijamom ustrajno njeguju svoju vjeru, kulturu, tradiciju i identitet. Naglasio je kako je današnji skup izvanredna prilika da unatoč ranama i teškim teretima prošlosti prihvatimo Kristov poziv i okrenemo se praštanju te hrabro i optimistično gledamo u budućnost.

„Budite ponosni na svoj srpski rod, multikulturalni, multietični i multikonfesionalni Zagreb te na multietičnu, multikulturalnu i multikonfesionalnu Hrvatsku, vašu domovinu“, poručio je Bandić.

Na prijamu su dodijeljene i godišnje nagrade SNV-a. Nagradu za doprinos razvoju srpskih institucija „Nikola Tesla“ dobili su Vladimir Funduk i Milorad Novaković. Nagradu za unapređenje srpsko-hrvatskih odnosa „Svetozar Pribičević” dobio je predsjednik HSS-a Krešimir Beljak, nagradu za humanizam „Diana Obexer Budisavljević” dobila je Leposava Barać-Kulenović, a nagradu za antifašizam „Dr. Gojko Nikoliš“ Zoran Restović.

„Ova nagrada mi znači puno, a mislim da znači i HSS-u , odnosno stranci koja je surađivala s Demokratskom strankom Svetozara Pribičevića. Razdoblje između 1926. i 1941. godine je jedino svjetlo razdoblje u hrvatsko-srpskim odnosima u 20. stoljeću. Tada smo zajedno surađivali, politički i kulturološki. Tako da sam ponosan na ovu nagradu. Nadam se da još nije kasno za bolju budućnost oba naroda. Između svih naroda na svijetu treba jedinstvo, posebno onih koji se najbolje razumiju. Nema dva naroda koji se bolje razumiju od Hrvata i Srba“, rekao je za ZG-magazin Krešimir Beljak.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni