Plenković tvrdi da je predsjednik Republike “pravno poražen i politički ponižen”

Plenković tvrdi da je predsjednik Republike “pravno poražen i politički ponižen”

(Foto: HDZ)

Predsjednik Vlade i HDZ a Andrej Plenković je u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke novinarima komentirao objavu na Facebooku u kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović navodi razloge mogućeg Plenkovićevog opoziva. Tome je prethodilo Plenkovićevo spominjenje opoziva predsjednika Republike zbog njegovih javnih istupa oko postupka izbora predsjednika Vrhovnog suda.

„Teško da može doći do našeg opoziva. Bili su izbori za Hrvatski sabor kada je Hrvatska demokratska zajednica uvjerljivo pobijedila. Dobila je najveći broj mandata i sva tri mandata na izbornoj listi za Hrvate izvan Hrvatske, odmah formirala Vladu i nastavila kontinuitet odgovorne politike”, istaknuo je Plenković.

Smatra da je predsjednik Milanović doživio “teški pravni poraz”, ali je i “politički ponižen” zbog kako tvrdi forsiranja, pa i silom nametanja kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda mimo zakona.

„Njemu je jasno da ne može izabrati kandidatkinju kojoj je priuštio ono što joj se dogodilo. Otud izvire frustracija, taj jedan iskorak iz cipela predsjednika koji treba biti predsjednik svih građana, a pretvara se u predsjednika koji se bori protiv parlamentarne većine i vladajuće stranke”, ustvrdio je Plenković. Kako je rekao, ovakve situacije u Hrvatskoj nije bilo zadnjih 30 godina nije bilo, odnosno ne sjeća se da je predsjednik u cijelosti preuzeo ulogu lidera ljevice.

Spomenuo je da je Milanović 2016. izgubio izbore od HDZ-a, a zatim i njegov nasljednik Davor Bernardić 2020. godine te pred SDP-om u Zagrebu ima prednost druga lijeva politička stranka.

„Nervoza je rezultirala jednom egzaltacijom koja prelazi sve okvire normalne političke komunikacije. Možemo čak govoriti o jednoj verbalnoj agresiji , prije svega na zastupnika (Milorada op.a.) Pupovca i niza drugih ljudi kojima bi se predsjednik trebao ispričati”, izjavio je Plenković.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni