Plenković: S obnovom Zagreba se ne kasni!

Plenković: S obnovom Zagreba se ne kasni!

(Foto: Vlada RH)

„Potres je trajao 10 sekundi, a obnova će trajati minimalno 10 godina”, rekao je predsjednik Vlade RH

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici danas je održan sastanak članova Međuresorne radne skupine za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz EU Fonda solidarnosti namijenjenih financiranju obnove Grada Zagreba, Krapisko-zagorske i Zagrebačke županije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je izvijestio novinare da je sastanak bio konstruktivan s preciznim hodogramom aktivnosti. Naglasio je da su Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Grad Zagreb pripremili javne pozive za obnovu oštećenih objekata ustanova koje su u njihovoj nadležnosti.

Najavio je da će Ministarstvo graditeljstva u slijedeća dva dana napraviti finalnu verifikaciju javnih poziva koji će tijekom tjedna biti objavljeni kako bi se krenulo u konkretne prijave za projekte, odnosno, kako je rekao, u konzumaciju 683 milijuna eura koji su na raspolaganju. Naglasio je da se novac iz europskog Fonda solidarnosti neće koristiti za obnovu Sisačko-moslavačke, dijela Karlovačke i dijela Zagrebačke županije koje su stradale u potresu 29. prosinca.

„Za Sisačko-moslavačku županiju se radi nova procjena šteta. Napravit će se novi zahtjevi i doći će nova sredstva“, pojasnio je Plenković te je dodao da je u državnom proračunu za obnovu Petrinje osigurano oko 75 milijuna kuna.

Na upit novinara zašto se kasni s obnovom Zagreba rekao je da su doneseni zakonski okviri.

Obnova će dugo potrajati

„Proces obnove će trajati dugo. Potres je trajao 10 sekundi, a obnova minimalno 10 godina. To govore iskustva od drugih potresa kod nas kao i drugim žemljama. Stoga je izuzetno važno da je sve transparentno i po pravilima“, ustvrdio je Plenković.

Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat također smatra da se ne kasni s obnovom Zagreba. Spomenuo je da se u medijima govori o onima koji tvrde da je prikupljanje dokumenata komplicirano, a u drugima se govori da ih neki prikupe u jednom poslijepodnevu.

Tvrdi kako građani koji imaju riješene vlasničke odnose, odnosno važeću građevinsku dozvolu gotovo nemaju nikakvih problema s popunjavanjem zahtjeva. “Tijekom ovog tjedna počet ćemo izdavati i odluke“, rekao je Horvat.

Osvrnuo se i na kritike građana Zagreba koji smatraju da su u neravnopravnom položaju sa stanovnicima Sisačko-moslavačke županije jer plaćaju 20 % obnove.

„Oni moraju plaćati konstrukcijsku obnovu. Razliku između konstrukcijske do cjelovite obnove plaćat će svi na potresom pogođenim područjima potpuno identično. Ne vidim razloga zašto bi u neravnopravno tretirali stanovnike bilo koje županije ili grada”, tvrdi Horvat.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni