Plenković primio godišnju nagradu Saveza Roma

Plenković primio godišnju nagradu Saveza Roma

(Foto: Vlada RH)

Kajtazi je istaknuo kako očekuje daljnji nastavak uspostavljanja minimuma civilizacijskog standarda, kao što su dostupnost vode, struje, osnovne i prometne infrastrukture na područjima naseljenim Romima

Ivana Vranješ

U Nacionalnoj i Sveučilišnoj knjižnici danas je obilježen Svjetski dan Roma kojim je ujedno obilježeno i 50 godina od Prvog Svjetskog kongresa Roma u Londonu. Na svečanosti su predstavljena dosadašnja postignuća u poboljšanju položaja romske nacionalne manjine, a izneseni su i budući planovi.

Tom prigodom dodijeljena je i godišnja nagrada Saveza Roma “Kali Sara”predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. On je u svom obraćanju istaknuo da je počašćen ovom nagradom jer ona je potvrda da Vlada vodi uključivu politiku i radi na osnaživanju položaja Roma u Hrvatskoj.

Kao važno pitanje Roma izdvojio je stanovanje. Spomenuo je da je Vlada u 2019. i 2020. godini osigurala konkretnu pomoć romskim obiteljima nabavom građevinskog materijala, bijele tehnike i namještaja u iznosu od 3 milijuna kuna. Naglasio je da je za romsku nacionalnu manjinu ključno obrazovanje te dodao da je to pravo rješenje za njihovu integraciju. Smatra da je važna i zdravstvena zaštita te socijalna skrb, kao i pitanje infrastrukture koja nije dostupna svim romskim obiteljima.

Borba protiv diskriminacije

Najavio je borbu protiv diskriminacije Roma te je poručio da je to odgovornost i pojedinca i institucija.

Svjetski dan Roma čestitala je i vršiteljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Istaknula je da zajednički napori institucija RH i Grada Zagreba kroz provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i strateških dokumenata za Rome daju rezultate. Danas su Romi sve više uključeni u razvojne i integrativne procese hrvatskog društva i Grada Zagreba, dodala je.

“Posebnim zadovoljstvom me ispunjava činjenica da sve više mladih Roma završava srednjoškolsko obrazovanje i stječe zvanje na visokoškolskim ustanovama”, rekla je Pavičić Vukičević. Spomenula je da Grad Zagreb pruža značajnu potporu dodjeljivanjem redovnih godišnjih stipendija romskim učenicima i studentima.

“Do sada je dodijeljeno 468 stipendija pripadnicima romske nacionalne manjine, od čega 431 učenicima i 37 studentima. To je daleko najbolja investicija u budućnost romske zajednice”, poručila je Pavičić Vukičević.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi je istaknuo kako su Romi u Hrvatskoj uz podršku institucija i svojim zalaganjem uspjeli prevladati gotovo sve probleme. Kao uspjehe romske nacionalne manjine je spomenuo uspostavljanje Svjetskog dana romskog jezika, prvi sveučilišni studij Romistike, izgradnju Romskog memorijalnog centra, uspostavljanje prve Središnje knjižnice Roma u RH i dr.

“Još uvijek nismo zadovoljni, niti smo učinili dovoljno da smanjimo jaz između romskog i ne romskog stanovništva zemlje što pokazuju sva istraživanja”, rekao je Kajtazi.

Nedostatno obrazovanje i dalje najveći problem mladih Roma

Kajtazi je istaknuo kako očekuje daljnji nastavak uspostavljanja minimuma civilizacijskog standarda kao što su dostupnost vode, struje, osnovne i prometne infrastrukture na područjima naseljenim Romima. Tu du i dostupnost predškola i obrazovanja općenito te povećanje mogućnosti za trajno zapošljavanje kao osnovnog preduvjeta za održiv razvoj zajednice te unaprjeđenje stambenih uvjeta za socijalno ugrožene.

Na položaj Roma u Hrvatskoj osvrnule su se i dvije mlade Romkinje iz Pule. Albina Bajrami koja pohađa srednju medicinsku školu planira nastaviti svoje obrazovanje u Zagrebu na studiju za radnog terapeuta.

„Ponosna sam što sam Romkinja. U obitelji održavam svoju kulturu i jezik, a sudjelovala sam i na prvom kongresu mladih Roma u Zagrebu”, rekla nam je Albina. Naglasila je da Rome u Puli prihvaćaju kao ljude, ali smatra da je najveći problem za mlade Rome obrazovanje.

Njezina prijateljica, 20-godišnja Sarita Abdi istaknula je da nikada se nije susrela s predrasudama sredine kao Romkinja. „Nažalost, dosta mladih Roma ne nastavlja srednjoškolsko obrazovanje. Oni mogu kao i drugi završiti obrazovanje i trebaju dati sve od sebe”, poručila je.

Komentiraj

*