Plenković predstavio paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena

Plenković predstavio paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena

(Foto: Vlada RH)

Vladin odgovor na globalnu energetsku krizu i inflaciju, vrijedan 1,7 milijardi eura, sastoji se od tri elementa pomoći

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je predstavio je 4. paket Vladinih mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, kao odgovor na energetsku krizu s kojom smo suočeni. Vladin odgovor na globalnu energetsku krizu i inflaciju, vrijedan 1,7 milijardi eura, sastoji se od tri elementa pomoći – ublažavanja rasta cijena energije, zaštite od inflacije te posebnih potpora i poticaja.

Najveći dio četvrtog Vladinog paketa mjera pomoći, odnosi se na ublažavanje rasta cijena energije, za što će država osigurati 1,181 milijardu eura, za zaštitu od inflacije predviđeno je 169 milijuna eura, a za posebne potpore i poticaje 347 milijuna eura.

Najviše za ublažavanje rasta cijena energije – 1,18 milijarda eura

Plenković je istaknuo se mjerama želi postići tri temeljna cilja – za građane i za gospodarstvo i sve druge institucije ublažiti rast cijena energenata, zaštititi maksimalno moguće od inflacije te dati posebne potpore i poticaje različitim ciljnim skupinama kalibrirano, tako da se pomognemo onima koji su u krizi najranjiviji.

Cijena električne energije za kućanstva, javni i neprofitni sektor, malo poduzetništvo i poduzetnike ostaje ista do kraja rujna. Do kraja ožujka iduće godine ostaje ista cijena plina, a do tada se produžuje i primjena snižene stope PDV-a od pet posto za isporuke prirodnog plina, za grijanje iz toplinskih stanica te za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke.

»Hrvatski građani, zahvaljujući mjerama Vlade, kontinuirano plaćaju najnižu cijenu struje u svim europskim zemljama, osim u Mađarskoj«, rekao je Predsjednik Vlade.

»U ovaj paket mjera ne ulazi struje potrošena od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine, kreće se od 1. travnja. Taj detalj je bitan jer ulazimo u vrijeme kada nije više sezona grijanja«, istaknuo je.

Kada je riječ o cijeni električne energije za neprofitni sektor, ona obuhvaća 13.080 korisnika kojima se osigurava priuštiva cijena energije. To su vrtići, škole, fakulteti, instituti, knjižnice, muzeji, bolnice, zdravstvene ustanove, domovi za starije i nemoćne, vjerske zajednice, župni uredi te općine, gradovi, županije, komunalna poduzeća i slično.

»Praktički sve one koji se ne bave lukrativnim aktivnostima. Svi su pokriveni na priuštivi način«, poručio je Plenković.

Nastavlja se i mjera ograničavanja cijene električne energije za poduzetnike. Vrijednost te mjere je 348 milijuna eura, a obuhvaća do devetstotinjak gospodarskih subjekata.

Za ublažavanje rasta cijene plina izdvojit će se 150 milijuna eura

»Gledajući porast cijena plina za kućanstva u glavnim gradovima Europske unije, mi smo opet predzadnji«, poručio je predsjednik Vlade. Dodao je da dok je prosječna cijena plina u EU rasla 92 posto, u Hrvatskoj je taj rast bio samo 13 posto.

»Na ovaj način osigurali smo više nego priuštive cijene plina za naše građane i za njihove kućne proračune«, naglasio je.

Cijena plina ostaje ista i za sve mikro, male i srednje poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh, ostvaruje se vaučerom pomoću aplikacije HAMAG-BICRO, a vrijednost mjere iznosi 55 milijuna eura.

Nadalje, snižena je stopa PDV-a za energente za grijanje koja iznosi 5 posto, primjenjuje se još godinu dana, do 31. ožujka 2024. godine.

I dalje će biti snižene trošarine na naftne derivate, a Vlada će mjerama pomoći i socijalno ugroženima, pogođenima potresom te poljoprivrednom sektoru, ribarstvu, prijevoznicima, te će ulagati u energetsku učinkovitost. Cijene goriva će biti regulirane i za vrijeme turističke sezone. No, »tko hoće premium gorivo, ima tržišne cijene«, rekao je Plenković.

Ostaje nepromijenjena jedinična cijena toplinske energije za sve toplinske sustave. Ovom mjerom, vrijednom 267 milijuna eura, obuhvaćeno je 159.000 kupaca u Zagrebu, Sisku, Zaprešiću i Velikoj Gorici i odnosi se na 98 posto isporučene toplinske energije.

Za zaštitu od inflacije 169 milijuna eura

Za zaštitu od inflacije najugroženijih građana Vlada će osigurati 169 milijuna eura te će tako za potpore umirovljenicima biti osigurano ukupno 75 milijuna eura kroz jednokratne naknade te ukidanjem dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Također, 69.000 ugroženih kupaca energenata imat će pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije, za što će biti osigurano 40 milijuna eura.

Taj status imaju korisnici osobne invalidnine, zajamčene minimalne naknade, nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i civilne stradalnike iz Domovinskog rata, a mjesečna naknada povećava se na 70 eura.

Korisnici zajamčene minimalne naknade imat će i dalje pravo i na naknadu troška stanovanja, komunalne naknade, grijanja i vodne usluge, a produžuje se i naknada za troškove nabave ogrjevnog drva za 35.000 korisnika. Vrijednost mjere je 4 milijuna eura.

Naknade u sustavu socijalne skrbi i potpore za nezaposlene hrvatske branitelje ukupno su vrijedne 35 milijuna eura, potpore korisnicima doplatka za djecu 9 milijuna eura, a samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna povećava se koeficijent za izračun osnovice plaće s 0,8 na 1,2. Za to je osigurano 2,3 milijuna eura).

Jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 100 eura dobit će 60 tisuća nezaposlenih. Za to se izdvaja ukupno 6 milijuna eura. Nepromijenjena će ostati cijena obroka za studente Vrijednost potpore za 111 tisuća studenata vrijedna je ukupno 8 milijuna eura.

Primateljima dječjeg doplatka isplatit će se u travnju posebna novčana naknada. Mjerom je obuhvaćeno 128 tisuća obitelji odnosno 230.000 djece, a ovisno o broju djece iznosit će od 45 do 160 eura.

Izmjene u košarici proizvoda s fiksiranom cijenom

Predsjednik Vlade je najavio i manju izmjenu u košarici proizvoda čija je cijena fiksirana te će na sjednici Vlade u četvrtak donijeti odluku kojom se iz košarice »miču«, svinjska lopatica i vratina, a dodaje se carsko meso, te će ubuduće fiksna cijena biti za osam proizvoda.

»Zbog moguće nestašice svinjskih proizvoda shvatili smo da tih proizvoda neće biti, maknut ćemo ih s liste, ali smo stavili carsko meso«, pojasnio je predsjednik Vlade.

Prema prijedlogu, za jestivo suncokretovo ulje cijena bi bila niža – 1,72 eura za litru (do sada 1,86 eura), dok bi iste cijene ostale za mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso, a za carsko meso bila bi 3,79 eura za kilogram. »Dakle, umjesto devet, u košarici je osam proizvoda«, kazao je.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni