Plenković pohvalio “nikad bolju” sinergiju između Vlade i županija

Plenković pohvalio “nikad bolju” sinergiju između Vlade i županija

(Naslovna fotografija: www.hrvzz.hr)

U zagrebačkom hotelu International u ponedjeljak je održana izborna sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija.

Za predsjednika HZŽ-a u dvogodišnjem mandatu jednoglasno je ponovno izabran župan Šibensko- kninske županije Goran Pauk, a za potpredsjednika župan Koprivničko- križevačke županije Darko Koren.

Skupštini su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar uprave Ivan Malenica, brojni župani, dožupani, gradonačelnici te zamjenice gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević i Olivera Majić

U svom govoru predsjednik Vlade Andrej Plenković je naglasio da je u protekle tri godine ostvarena svojevrsna sinergija između Vlade i županija te gradova i općina na razini koja do sada nije bila praksa.

„To potvrđuje da politika djelovanja na državnoj razini i razini županija kao zajedničkog tima za rad na dobrobit naših sugrađana i svih krajeva Hrvatske djeluje neovisno gdje je koja politička opcija dobila većinsko povjerenje”, rekao je premijer Plenković. Izrazio je zadovoljstvo što nakon prvog sastanka između predstavnika županija i Vlade nastavljeni su sastanci svakih šest mjeseci. Podsjetio je da se od 1. siječnja 2020. godine više od 200 poslova koje su do sada obavljali uredi državne uprave povjeravaju županijama te je istaknuo važnost županija u procesu reforme javne uprave.

Govoreći o europskim sredstvima za projekte spomenuo je Zagreb koji, kako je rekao, ostvaruje sjajne rezultate te su brojni veliki projekti sufinancirani europskim sredstvima, a kao izuzetno važan izdvojio je projekt rotora u Remetincu, koji je u gotovo stopostotnom iznosu financiran europskim novcem.

Ministar Malenica osvrnuo se na reformu javne uprave: “Radi se o dosta opsežnoj reformi, trebalo je izmijeniti više od 65 zakona kako bi preko 200 poslova povjerili županijama. Reforma javne uprave, proces decentralizacije nikada ne prestaje. Nadam se da će u slijedećem razdoblju Ministarstvo prave u partnerskom odnosu sa županijama raditi dalje na decentralizaciji kako bi javna uprava bila što efikasnija i učinkovitija“.

Novi/stari predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk je rekao da ove godine Zajednica je intenzivno radila na fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji.

„Nastavili smo promovirati ljepote hrvatskih županija kroz foto natječaj Volim svoju županiju, a ove godine je pristiglo najviše fotografija njih 3400”, spomenuo je među ostalim Pauk.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni