Plenković otvorio turnir koji je okupio svjetsku šahovsku elitu

Plenković otvorio turnir koji je okupio svjetsku šahovsku elitu

(Foto: Vlada RH)

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je u Muzeju Mimara simbolično otvorio šahovski turnir Croatia Grand Chess Tour, najjače pojedinačno šahovsko natjecanje u svijetu koje se od danas, 26. lipnja odigrava u prostorijama Novinarskog doma.

Ovaj jedinstveni šahovski događaj okupio je 12 najboljih svjetskih šahista iz devet zemalja svijeta, koje predvodi svjetski prvak Magnus Carlsen iz Norveške. Među sudionicima su još: Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana i Wesley So (SAD), Maxime Vachier-Lagraveiz (FRA), Šahrijar Mamaderov (AZE), Liren Ding (CHN), Levon Aronian (ARM), Anish Giri (NED), Viswanathan Anand (IND) te Sergej Karjakin i Jan Nepomniači (RUS).

Plenković je na otvorenju pozdravio velemajstore – aktualnog i bivšeg svjetskog šahovskog prvaka Magnusa Carlsena i Viswanathana Ananda, Zlatka Klarića i Radoslava Dumančića – direktora i organizacijskog tajnika turnira Croatia Grand Chess Tour te bivšeg svjetskog prvaka Garija Kasparova kojemu je posebno zahvalio na doprinosu da svjetska šahovska elita bude danas u Zagrebu.

»Zagreb sljedećih desetak dana postaje šahovska svjetska prijestolnica«, prokomentirao je Plenković u svom obraćanju u kojem je istaknuo da se Hrvatska može podičiti izrazitom tradicijom šaha. Naime, prvi šahovski turnir u Hrvatskoj održan je 1886., Hrvatski šahovski savez osnovan je prije 107 godina, a u Dubrovniku je još 1950. godine održana 9. šahovska olimpijada.

Spomenuo je i Bojana Kurajicu te Ognjena Cvitana, poznate hrvatske šahiste koji su bili osvajači svjetskih juniorskih titula 1965. i 1981. godine, te individualne šahovske europske prvake iz novije hrvatske povijesti: Zdenka Kožula i Ivana Šarića. Dodao je da danas hrvatski grb ima 5 puta 5 crveno-bijelih polja, a hrvatska zastava je jedina državna zastava na svijetu koja u povijesnom grbu sadrži motiv šahovske ploče.

Predsjednik Vlade pozvao je mlade od predškolske do studentske dobi da posvećuju svoje vrijeme šahu, kao predivnoj igri koja, ne samo da trenira kreativnost i sve intelektualne sposobnosti igrača, nego doista šalje i jednu vrhunsku poruku izvrsnosti, strategije te originalnih poteza i uspjeha koji su primjenjivi na mnoge aspekte našega života.

Svečanost je završila simboličnim povlačenjem prvog poteza Andreja Plenkovića u partiji s Magnusom Carlsenom na venecijanskom šahu iz 16. stoljeća.

Turnir se održava do 8. srpnja i moći će se pratiti uživo putem interneta na: https://grandchesstour.org/2019-grand-chess-tour/2019-croatia-grand-chess-tour-live (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni