Plenković otvorio sajam Hrvatski otočni proizvod

Plenković otvorio sajam Hrvatski otočni proizvod

„Nadam se da će Zagrepčani i oni koji posjete Zagreb u vrijeme Adventa posjetiti i ovaj sajam“, rekao je premijer Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u petak je na Trgu bana Josipa Jelačića otvorio predbožićni sajam “Hrvatski otočni proizvod”.

Na sajmu do 25. studenoga autohtone proizvode predstavljaju 34 izlagača s Korčule, Visa, Lastova, Brača, Krka, Hvara, Paga, Prvića, Raba, Dugog otoka, Ugljena, Iža, Rave, Cresa i poluotoka Pelješc.

Raznovrsnu ponudu otočnih proizvoda uključuju vina, sirevi, slastice, med, džemovi, maslinova ulja i druge delicije te suveniri. Hvalevrijednu manifestaciju organizira udruga Poslovni klaster „Hrvatski otočni proizvod“ s ciljem poticanja razvoja otočne proizvodnje te brendiranja proizvoda s oznakom Hrvatski otočni proizvod koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

U kvalitetu otočnih proizvoda uvjerio se predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je obišao sajam u pratnji ministra turizma Garrija Cappellija, ministra uprave Lovre Kuščevića i ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac.

Novinarima je rekao kako je sajam vrijedna inicijativa koja traje 12 godina. Dodao je da vrijedni ljudi temeljem onoga što postoji na otoku rade sjajne, kvalitetne i zdrave proizvode.

„Nadam se da će Zagrepčani i oni koji posjete Zagreb u vrijeme Adventa posjetiti i ovaj sajam“, rekao je premijer Plenković.

Jedna od izlagača na sajmu je Vedranka Katić s Korčule, vlasnica istoimenog OPG-a. „Predstavljam otočni proizvod smokvuni. Pet je vrsta smokvuna, s tamnom čokoladom, bijelom čokoladom, paprom, sa soli i s orašastim plodovima, bez glutena. Riječ je o prirodnim i jeftinim proizvodima. Prvi put se sa svojim proizvodom predstavljam u javnosti na sajmu. Ovaj proizvod prodajem na otoku Korčuli u malo boljim restoranima koji nude zdraviju i kvalitetniju hranu. Nadam se da će se svidjeti i Zagrepčanima“, rekla je za ZG-magazin Vedranka Katić.

Pravu poslasticu na sajmu predstavlja vlasnica istoimenog OPG-a Sanja Protić, također s Korčule. Riječ je o tradicionalnom kolaču Blatska lumbija koji se peče u Blatu na Korčuli i u Veloj Luci. Kolač se još naziva i kolačem ljubavi, a priča o njemu potječe još iz Napoleonovog doba te se peče u spomen na one koji više nisu s nama.

„Kolač se sastoji od badema, oraha, cimeta, muškatnog oraščića, klinčića, anisa, a glavni sastojak je varenik, kada se od deset litara grožđanog soka redukcijom dobiju tri litre grožđanog šećera. Interes za Blatsku lubiju je jako velik. Ljudi su čuli za nju, sve više je predstavljamo i sad je u postupku zaštite. Interesantan je njezin okus, a kad je probate jednom ne možete odoljeti da je ne kupite“, istaknula je Sanja Protić.

Ivana Vranješ