Plenković otvorio međunarodni šahovski turnir u Zagrebu

Plenković otvorio međunarodni šahovski turnir u Zagrebu

Međunarodni šahovski turnir Croatia Grand Chess Tour održava se do 12. srpnja u Kongresnom centru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Turnir je jučer otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazivši zadovoljstvo što se ovaj turnir po drugi put organizira u Hrvatskoj. Podsjetio je da prestižan turnir prošle godine otkazan zbog COVID-19 pandemije.

»Vjerujem da će i ovaj turnir pridonijeti daljnjoj popularizaciji ove igre, osobito kod mladih, kojima ova neprolazna igra na zabavan način pomaže u razvijanju čitavog niza itekako korisnih vještina«, naglasio je.

Istaknuo je kako je Vlada već prije dvije godine prepoznala važnost ovoga turnira za Hrvatsku, kao i za razvoj šaha općenito te je i ovog puta dala pokroviteljstvo putem Ministarstva turizma i sporta, koje je sufinanciralo organizaciju turnira s 350 tisuća kuna.

»Drago mi je da će ovdje biti najbolji šahisti svijeta koji će se natjecati u vrlo spektakularnom brzopoteznom ubrzanom šahu odnosno Rapidu od 25 minuta + 10 sekundi po dodatnom potezu i u munjevitom brzopoteznom šahu odnosno Blitzu«, rekao je.

Na turniru sudjeluju igrači iz osam država, a Plenković je naglasio da je u Zagreb stigla »krema svjetskoga šaha«. Izrazio zadovoljstvo što na turniru sudjeluju i dva bivša svjetska prvaka Vishy Anand te Gari Kasparov, koji će ove godine nastupiti pod hrvatskom zastavom.

Premijer je istaknuo da na turniru sudjeluje i Ivan Šarić, prvak Europe 2018. godine i jedini Hrvat među prvih 100 igrača u svijetu, koji će igrati brzopotezni šah rapid turnir.

Predsjednik Vlade podsjetio je da šah ima dugu tradiciju u Hrvatskoj. Ustvrdio je da danas u Hrvatskoj djeluje oko 220 šahovskih klubova, a trenutno imamo 30 velemajstora i tri velemajstorice. (ZG-mag / Foto: Vlada RH)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni