Plenković: Odluku o obustavi cijepljenja cjepivom AstraZenece mora donijeti struka

Plenković: Odluku o obustavi cijepljenja cjepivom AstraZenece mora donijeti struka

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a sinoć je u središnjici stranke održalo zajedničku sjednicu na kojoj se razgovaralo o predstojećim političkim aktivnostima među kojima su i daljnje pripreme za lokalne izbore.

Uoči sjednice predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković u izjavi novinarima je komentirao obustavu cijepljenja cjepivom AstraZenece u nekim europskim zemljama zbog nuspojava koje je ono navodno izazvalo. Naglasio je da će odluku o obustavi cijepljenja tim cjepivom u Hrvatskoj donijeti struka.

„Naš je stav da treba temeljito ispitati ima li bilo kakvih razloga da se temeljem dosadašnjih saznanja ide i u Hrvatskoj u tom smjeru, ali za sada po onome što mi stručnjaci govore takvih indikacija nema”, rekao je Plenković. Dodao je kako će biti objavljen objedinjen stav Europske agencije za lijekove (EMA) u vezi sa cjepivom AstraZenece.

Što se tiče odluke o naručivanju većih količina doza cjepiva AstraZenece Plenković je podsjetio da je naručivanje cjepiva krenulo ljetos, prije informacije da AstraZeneca ima poteškoće u kliničkom ispitivanju.

„Prvo cjepivo koje je tada bilo najpoodmaklije u smislu istraživanja i činjenice da bi moglo biti kompletirano, da bi se moglo tražiti njegovo odobrenje, bilo je baš to cjepivo i mi smo kao i većina drugih zemalja naručili najveće količine”, izjavio je Plenković. Podsjetio je da su naručena i cjepiva proizvođača Pfizer, Moderna, Johnson& Johnson, a radi se ukupno o 8,7 milijuna doza cjepiva.

Na upit novinarke ZG-magazin osvrnuo se na nabavu ruskog cjepiva Sputnik V.

„Jasno smo rekli da ćemo čekati odobrenje. Sputnik je krenuo u proceduru odobrenja na razini Europske agencije za lijekove. U međuvremenu ćemo proći proces dobivanja dodatnih informacija ispitivanja cjepiva. Sve dostupne informacije moraju nam biti na raspolaganju kako bismo mogli donositi odluke”, kazao je Plenković.

Novinare je zanimalo kad se mogu očekivati i potvrde o cijepljenju, što je europska inicijativa.

„Zakonski prijedlog Europska komisija će objaviti u srijedu. Riječ je o uredbi koja ide za time da se definira tri kategorije osoba, cijepljene osobe, one koje imaju negativni test i osobe koje su preboljele COVID”, pojasnio je Plenković. Naglasio je da bi te zajedničke certifikate prepoznale druge države i time bi se omogućilo slobodno kretanje i otvorila mogućnost turističke sezone, ali rekao je da do toga neće doći još najmanje tri mjeseca.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni