Plenković: Ne znamo je li pala ruska ili ukrajinska letjelica

Plenković: Ne znamo je li pala ruska ili ukrajinska letjelica

Ukrajina je zanijekala da se radi o njezinoj letjelici. Rusi pak tvrde da takve letjelice ne koriste još od 1991. godine…

(Foto: Vlada RH)

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji sudjeluje na neformalnom sastanku Europskog vijeća u Versaillesu u Francuskoj, danas je novinarima o padu letjelice u Zagrebu kazao da je riječ o letjelici ruske proizvodnje te da se u ovom trenutku ne zna je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske.

Premijer je rekao da je razgovarao s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, kao i svim nadležnim članovima Vlade, gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem te veleposlanikom pred NATO-om Mariom Nobilom.

„Prema onome što sada imamo kao informaciju, riječ je o letjelici ruske proizvodnje. Ne znam u ovom trenutku točno je li ona bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske, da je došla u Hrvatsku iz pravca Mađarske. Prema riječima premijera Orbana, u Mađarsku je došla iz pravca Rumunjske“, kazao je Plenković.

Istaknuo da se u ovom trenutku ne zna zašto je do toga došlo, je li zbog neke pogreške ili izgubljene kontrole nad letjelicom.

„Znamo da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i da se potom srušila u Zagrebu“, dodao je i istaknuo da je dobro da nema ozlijeđenih u ovoj situaciji.

Rekao je da sve službe provode odgovarajuće postupke i izvide utvrđivanja činjenica.

„Kontaktirali smo i ukrajinsku stranu, da vidimo imaju li oni podatke o tome kako je eventualno ova letjelica došla čak do Zagreba. U svakom slučaju, svi će učiniti maksimalne napore da se što prije utvrde razlozi opće dolaska i onda rušenja ove letjelice nad Zagrebom“, zaključio je premijer.

Index međutim prenosi kako su Ukrajinici opovrgnuli da se radi o njihovoj letjelici, dok Rusi pak  tvrde da takve ne koriste još od 1991. godine. Po jednoj teoriji letjelica je trebala sletjeti na ukrajinski Yarun umjesto zagrebačkog Jaruna… (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni