Plenković: “Napredak Zagreba znači napredak cijele Hrvatske”

Plenković: “Napredak Zagreba znači napredak cijele Hrvatske”

Čestitajući Dan grada Zagreba, predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo da je Zagreb grad kulture, znanosti, sveučilišne zajednice, grad sporta, gospodarstva te na svjetskoj razini poželjna turistička destinacija na čemu je čestitao gradonačelniku Bandiću i Turističkoj zajednici grada Zagreba

Ivana Vranješ

Svečanom sjednicom u Staroj gradskoj vijećnici u petak je obilježen Dan grada Zagreba. Tom su prilikom dodijeljene i javna priznanja Grada Zagreba. Dvostruki hrvatski Oscarovac Branko Lustig je proglašen počasnim građaninom Grada Zagreba, voditeljica Knjižnice i čitaonica Bogdana Ogrizovića dr.sc. Jasna Kovačevcić “Zagrepčankom godine”, a 15-ero istaknutih pojedinaca, udruga i udruženja dobilo je “Nagradu Grada Zagreba”.

Nagrade su dobitnicima uručili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet. Svečanoj sjednici Gradske skupštine nazočio je i izaslanik predsjednice RH Tomislav Madžar, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ivan Ćelić te drugi visoki uzvanici.

U prigodnom govoru predsjednik Gradske skupštine prof. dr. Drago Prgomet je rekao da je Zagreb bio i mora biti pokretač Hrvatske u razvoju, po svim pitanjima, bez iznimke.

„Njegove mogućnosti nam to dopuštaju i uz sve privilegije što imamo, ponajprije jer je ovo Hrvatska u malom i ne smije nam ništa na tom putu predstavljati problem”, dodao je Prgomet. Naglasio je da Zagreb ima potencijala postati centar izvrsnosti u mnogim poljima. Spomenuo je da je zadnji primjer veličanstveni uspjeh liječničke ekipe s KBC-a Zagreb (uspješno razdvajanje sijamskih blizanaca, op. a.), koji je ovu bolnicu stavio uz bok nekoliko najboljih klinika svijeta.

„Dobri veliki projekti traže suradnju Skupštine i Gradske uprave, Grada i Vlade i nekoliko je velikih projekata u zadnje dvije godine ostvareno kao rezultat takvog zajedničkog rada“, poručio je Prgomet. Zahvalio je Vladi i gradonačelniku Bandiću na pokrenutim aktivnostima da Zagreb dobije i novu Nacionalnu dječju bolnicu.

Čestitajući Dan grada Zagreba, predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo da je Zagreb grad kulture, znanosti, sveučilišne zajednice, grad sporta, gospodarstva te na svjetskoj razini poželjna turistička destinacija na čemu je čestitao gradonačelniku Bandiću i Turističkoj zajednici grada Zagreba.

„Napredak Zagreba znači napredak cijele Hrvatske i to se vidi na svakom koraku. Na području grada Zagreba ostvaruje se trećina hrvatskog BDP-a, oko 40 posto svih hrvatskih poduzetnika poslovanje je usmjerilo na Zagreb, nešto manje od 60 posto ostvarene dobiti u Hrvatskoj je od zagrebačkih poduzetnika, skoro 52 posto svih poduzetničkih investicija realizirali su poduzetnici u Zagrebu“, istaknuo je predsjednik Vlade.

Dobitnici nagrada

Nagrada “Zagrepčanka godine” uručena je dr. sc. Jasni Kovačević, višoj knjižničarki, voditeljici zagrebačke Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića. Otkad je 1998. imenovana za ravnateljicu Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića, pretvorila ju je u vodeći centar za knjigu u Gradu Zagrebu i šire, u omiljeno mjesto predstavljanja knjiga, časopisa, predstavljanja autora i širenja čitateljskih navika građana.

Za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb, Gradska skupština Grada Zagreba, na sjednici, 18. travnja 2019., donijela je Zaključak o proglašenju Branka Lustiga za počasnog građanina grada Zagreba.

Dobitnici Nagrade Grada Zagreba su akademska slikarica Biserka Baretić-Petlevski, akademik Goran Durn, prof. dr. Nikica Gabrić, GNK Dinamo, prof. dr. Zlatko Karač i doc. dr. Alen Žunić, prof. dr. Marijan Klarica, predsjednik DVD-a Hrašće i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba Zlatko Križanić, redatelj Ivica Kunčević, akademik Pavao Pavličić, sastav Prljavo kazalište, samostalni umjetnik Davor Rostuhar, ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević, gimnastičar Tin Srbić, Udruga mladi nadareni matematičari Marin Getaldić te psihijatar Herman Vukušić.

Producent Branko Lustig je istaknuo kako je dirnut pažnjom te mu je teško izraziti što osjeća prema gradu, zajednici i gradonačelniku Bandiću, kojeg je smatrao više kao prijatelja nego kao gradonačelnika. Uvjeren je da će do kraja života u Zagreb dovesti još mnoge poznate glumce i predstaviti Zagreb svijetu.

„Prošao sam mnoge gradove u svijetu, ali niti jedan nisam doživio kao Zagreb“, poručio je Lustig.

Ponosan na Nagradu Grada Zagreba je i pjevač Prljavog kazališta Mladen Bodalec:

„Čast nam je i ponosni smo da smo dobili nagradu. Zagreb je grad u kojem živimo i uvijek se s radošću vraćamo u njega, poslije svih naših turneja. Prije 40 godina Prljavo kazalište krenulo je iz Dubrave zagrebačkog predgrađa, koje to više nije. Imamo nekoliko pjesama o samom Zagrebu, a bit će ih nadamo se i još“, rekao je za ZG-magazin Bodalec.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni