Plenković najavio ublažavanje epidemioloških mjera

Plenković najavio ublažavanje epidemioloških mjera

(Foto: Vlada RH)

Evo na što se odnose

Na početku današnje sjednice Vlade, njen predsjednik Andrej Plenković najavio je ublažavanje epidemioloških mjera slijedom poboljšanje opće epidemiološke situacije.

Ublažavanje epidemioloških mjera prvenstveno se odnosi na različite oblike okupljanja pa se tako povećava broj osoba na javnim događanjima, produžuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata i ukida se samotestiranje djece u školama.

Broj osoba koje smiju biti na javnim događanjima i okupljanjima na otvorenom i zatvorenom prostoru se povećava, a na događajima s COVID potvrdama nema ograničenja broja osoba koje mogu biti prisutne.

Produžit će se radno vrijeme ugostiteljskih objekata s postojećeg ograničenja do 2 sata ujutro.

Također, vezano za vrtiće i škole, planirano je ukidanje samoizolacije za djecu predškolske dobi, osim kod obiteljskog kontakta. Ukida se i rutinsko samotestiranje učenika jednom tjedno, osim u iznimkama kada je za pojedini razred konstatirano da ima pojavu pozitivnog testa, kazao je premijer Plenković.

Doći će i do ublažavanja mjera kod održavanja sportskih natjecanja, amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, za održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događaja koji su u zatvorenim prostorima, profesionalne umjetničke izvedbe i programe u zatvorenim prostorima, kino projekcije, izložbe, vjerski obredi i sjednica predstavničkih tijela.

»Postoji određena dinamika zaraze omikronom, ali vidi se da su posljedice i oblici bolesti od omikrona puno lakši nego što su bili prije«, rekao je Plenković. Ipak, pozvao je i dalje na oprez i dodao da je oko 76 % odrasle populacije cijepljeno barem jednom dozom cjepiva. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni