Plenković najavio kampanju informiranja građana o važnosti cijepljenja

Plenković najavio kampanju informiranja građana o važnosti cijepljenja

Naglasio je da je već donesena odluka da cjepivo neće biti obvezno, ali je izrazio uvjerenje da će veliki broj građana nakon kampanje “pokloniti povjerenje struci i znanosti”

Ivana Vranješ

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a jučer je u popodnevnim satima u središnjici stranke održalo posljednju ovogodišnju zajedničku sjednicu na kojoj je, između ostalog, rezimirana politička situacija.

U izjavi novinarima predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković je najavio da će Vlada na sjednici u srijedu usvojiti Nacionalni plan cijepjeljenja protiv bolesti COVID-19.

„Krenut ćemo s jednom kampanjom informiranja i senzibiliziranja javnosti kako bi što veći broj sugrađana kroz otprilike šest mjeseci mogao imati dostupno cjepivo i na taj način napravili pravi imunološki štit protiv opake bolesti”, izjavio je Plenković. Naglasio je da je već donesena odluka da cjepivo neće biti obvezno. No izrazio uvjerenje da će velik broj građana nakon kampanje pokloniti povjerenje struci i znanosti.

„Nije prva doza cjepiva za marketing već za spašavanje života. U izboru života i smrti, bolji je život“, rekao je Plenković.

Komentirao je i manji broj novozaraženih te je ustvrdio da je to očito dijelom rezultat i mjera koje su najavljene 27. studenoga i bile su na snazi tri tjedna.

„Bilježimo manji postotak novooboljelih u odnosu tjedan na tjedan i to je ohrabrujuće. Na nama je zadaća da se taj trend nastavi”, kazao je Plenković.

Spomenuo je da je period od 22. prosinca 2020. do 10. siječnja 2021. godine, kada stupaju na snagu restriktivnije epidemiološke mjere važan da se discipliniranim ponašanjem najvećeg broja građana što je više moguće smanji zaraza koronavirusom.

Premijerov osvrt na 2020. godinu

Na upit novinarke ZG-magazina Plenković je dao svoj osvrt na 2020. godinu. Ocijenio je da je ova godina za HDZ, Vladu, Hrvatsku, ali i cijeli svijet bila teška i zahtjevna. Ustvrdio je da je globalna pandemija iz korijena promijenila način života, utjecala na naše zdravstveno stanje, financije i gospodarstvo.

„Kad gledam sveukupno, mislim da smo iznalazili najbolja rješenja u okolnostima koje smo imali. Pratili smo priču oko pandemije od siječnja u Kini i pravodobno reagirali. Izvukli smo bolju turističku sezonu nego mnoge druge zemlje na Mediteranu. Održali smo stabilnost, radna mjesta, investicijski kreditni rejting, ušli u europski tečajni mehanizam (ERM II )….”, rekao je Plenković.

Upitan o lokalnim izborima istaknuo je da će se s kandidatima izaći krajem siječnja te HDZ očekuje kvalitetne rezultate na županijskoj razini i razini velikih gradova.

„Prije četiri godine rekao sam da je naša ambicija pobjeda u velikim gradovima. Na izborima 2017. pobijedili smo u jednom od četiri velika grada, u Splitu. Ovaj put imamo puno veće ambicije, a radi se o pobjedi u Osijeku i Zagrebu bez dileme, s obzirom da u Zagrebu imamo najbolje rezultate na parlamentarnim izborima“, istaknuo je Plenković.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni