Plenković: Kritiziraju nas, a imamo najliberalnije epidemiološke mjere u Europi

Plenković: Kritiziraju nas, a imamo najliberalnije epidemiološke mjere u Europi

Osvrnuo se i na zastoj u isporuci naručenih doza cjepiva, a nije komentirao hoće li Hrvatska poput Mađarske zbog toga naručiti rusko cjepivo kako bi se procijepilo čitavo stanovništvo

Ivana Vranješ

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a u ponedjeljak je u središnjici stranke održalo zajedničku sjednicu na kojoj se govorilo o aktualnoj političkoj situaciji. U povodu smrti HDZ-ovog saborskog zastupnika Miroslava Tuđmana izražena je sućut njegovoj obitelji.

Kako je najavljeno, komemoracija će se održati u petak u Hrvatskom saboru, a sahrana sabornika Tuđmana će biti u četvrtak.

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković je rekao novinarima da će Miroslava Tuđmana u Saboru zamijeniti načelnik općine Dubrava u zagrebačkoj županiji Tomislav Okroša.

Naglasio je kako je na sjednici osuđen postupak oporbe koja je u prošli petak napuštanjem sjednice Sabora srušila kvorum zbog čega se nije donio Zakon o obnovi, proglasio isključivi gospodarski pojas na Jadranu te nije izglasala Nacionalna razvojna strategija. Također je osuđen dolazak talijanskih europaralamentaraca na granicu Hrvatske i BiH kako bi provjerili situaciju s migrantima.

Plenković je rekao da se ne radi o službenoj delegaciji Europskog parlamenta već o političkom potezu talijanskih socijalista, u dogovoru s SDP-om u Hrvatskoj.

Na upit upit novinara komentirao je privođenje vlasnika teretane na Trešnjevki koji je prekršio mjeru zabrane rada.

“U situaciji smo u kojoj treba poštivati mjere. Teško mi je ne razumijeti ljude koji ne rade normalno”, rekao je Plenković te je dodao kako ni Vladi ni Nacionalnom stožeru nije u interesu da se bilo koga ograničava u radu.

Hrvatska ima normalan život u usporedbi s ograničenjima u drugim državama

Ustvrdio je da s obzirom na mjere ograničenja u drugim državama, gdje je zbog novog soja koronavirusa situacija dramatična, Hrvatska ima normalan život.

“Imamo neku vrstu kritike, a mjere su nam najliberalnije u Europi”, rekao je Plenković koji je istaknuo kako je jedinstveni apel mnogih čelnika da se u Europskoj uniji ide s restriktivnijim mjerama, a ne popuštanjem.

Što se tiče mogućeg otvaranja drugih teretana i kafića čime se iskazuje neposluh tvrdi da u Hrvatskoj ima puno onih koji apeliraju, odnosno pozivaju na taj neposluh.

“Naša poruka je poruka strpljenja, razuma, gledanja naprijed da stvorimo situaciju koja će u proljeće omogućiti normalizaciju života i novu turističku sezonu“, izjavio je Plenković.

Osvrnuo se i na zastoj u isporuci naručenih doza cjepiva, a nije komentirao hoće li Hrvatska poput Mađarske zbog toga naručiti rusko cjepivo kako bi se procijepilo čitavo stanovništvo.

“Vlada je naručila više nego dovoljno cjepiva. Od AstraZenece 2,7 milijuna, Pfizera 1,9 milijuna, Moderne milijun te Johnson i Johnsona milijun doza cjepiva. Problemi u distribuciji su nastali zbog svojevrsnog kidnapiranja cjepiva”, kazao je Plenković. Pojasnio je da neke zemlje nude više novaca po dozi cjepiva.

„Europska komisija inzistira da farmaceutske kompanije na vrijeme ispune svoje obveza. Stoga očekujemo da će Moderna, AstraZeneca i Pfizer nadoknaditi zastoj u distribuciji cjepiva”, rekao je Plenković.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni