Plenković: Izmjene Zakona o obnovi ubrzat će cijeli proces

Plenković: Izmjene Zakona o obnovi ubrzat će cijeli proces

(Foto: HDZ)

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke komentirao najavljenu izmjenu Zakona o obnovi potresom oštećenih zgrada na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Naglasio je kako se radi na tome da izmjene budu sveobuhvatne, precizne i cjelovite te da njihovi efekti ubrzaju proces obnove.

„Čim budu gotove dolaze na Vladu, a moraju proći i savjetovanje javnosti”, rekao je Plenković.

Na upit novinara je li poraz Vlade što se nakon godinu dana mijenja Zakon koji se donosio šest mjeseci kako bi bio što bolji kazao je kako se nastojao donijeti Zakon na temelju inputa struke.

Ustvrdio je kako je odgovornost za taj zakon stručno i politički poprilično široka te je podsjetio da ga je većina u Saboru prihvatila.

„Jedno je teoretski postavljen Zakon, a u praksi očito komplicirani i nesređeni imovinsko-pravni odnosi u Gradu Zagrebu predstavljaju situaciju u kojoj su određeni čepovi i zastoji usporavali proces. Nitko od nas nije zadovoljan procesom obnove”, rekao je Plenković. Naglasio je kako se je bilo učinkovito u osiguranju sredstava iz raznih izvora te je i sada problem u provedbi, a manje u novcu.

„Problem je i rast cijena u građevinskom sektoru, sirovine, materijala i radova. Morat ćemo naći rješenje tog takozvanog proceduralnog odčepljivanja”, zaključio je Plenković.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI

Odgovori

You have to agree to the comment policy.