Plenković: Izmjena Zakona o obnovi će ubrzati proces obnove

Plenković: Izmjena Zakona o obnovi će ubrzati proces obnove

Na početku današnje sjednice Vlade, njen predsjednik Andrej Plenković se osvrnuo na aktualne političke događaje te je komentirao izmjene Zakona o obnovi. Naglasio je da će izmjene Zakona stvoriti pretpostavke za ubrzanje procesa obnove.

“Imamo dosta pripremljenih sredstava za obnovu javnih i privatnih objekata, sada je ključno operativno krenuti u provedbu procesa”, rekao je Plenković.

Dodao je da će izmjene Zakona o obnovi ići u proces javnog savjetovanja zajedno sa Zakonom o državnom inspektoratu. Nakon toga na savjetovanja idu u na Vladu te u proceduru izmjene u Hrvatski sabor.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved izvijestio osvrnuo se na prošlotjednu odluku Vlade o dodjeli beskamatnog zajma vezano za obnovu na potresom pogođenim područjima.

“Zahtjev za tim zajmom su iskazali Grad Zagreb za 150 milijuna kuna, Sisačko-moslavačka županija za 180 milijuna, Krapinsko zagorska županija za 10 milijuna i Zagrebačka županija za 20 milijuna kuna”, kazao je Medved.

Naglasio je da je važnost odluke usmjerena u podizanju dinamike obnove, odnosno redovitog funkcioniranja jedinica lokalne samouprave u pogledu očuvanja likvidnosti.

Vlada je usvojila Prijedlog zaključka o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda. Ovim zaključkom se naručitelji građevinskih radova u postupcima javne nabave se upućuju na reviziju ugovora ako su građevinarima troškovi zbog rasta cijena porasli za više od 10 posto.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni